| Különleges mézes szelet receptSütemények, édességek Hozzávalók: A mézes töltelékhez 3.5 dl tej 1 db vanília 1 csomag vaníliás pudingpor (főzős) 2 ek méz 2 ek cukor 20 dkg vaj A pralinéhoz 10 dkg dió (vagy mogyoró) 5 dkg cukor 5 dkg méz A mézes piskótához 6 db tojás 12 dkg cukor 5 dkg méz 12 dkg finomliszt 1 csipet só Az összeállításhoz 5 dkg méz 0.5 dl víz (forró) 15 dkg málnalekvár 1 citromból nyert citromhéj (reszelt) Elkészítés: A töltelékhez a tejet, a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a pudingport mérsékelt tűzön (folyamatosan kevergetve) sűrűre főzzük. Még melegen rugós fejű kézi habverővel hozzádolgozzuk a cukrot, a mézet és a felkockázott vajat. A tölteléket kihűtjük, és hideg helyen vagy hűtőben sűrűre dermesztjük. A pralinéhoz a mogyorót vagy diót, a mézet és a cukrot egy 24 cm átmérőjű teflonserpenyőbe tesszük, és addig tartjuk mérsékelt tűzön (ne kevergessük!), amíg a cukor és a méz meg nem karamellizálódik a mogyoró körül (kb. 10 perc). Közben terítsünk sütőpapírt egy fémtálcára vagy nagy tepsire, és minél vékonyabb rétegben kenjük szét rajta a karamelles mogyorót. Hagyjuk megdermedni. A piskótához előmelegítjük a sütőt, és sütőpapírt terítünk egy vékony peremű gáztepsibe. A tojásokat, a cukrot és a mézet robotgéppel 6-8 perc alatt felhabosítjuk. Fakanállal óvatos mozdulatokkal hozzáforgatjuk a sóval elkevert lisztet, és egyenletes rétegben az előkészített tepsibe öntjük. 18-20 perc alatt sül meg, majd rácsra téve kihűtjük. Az összeállításhoz a mézet és a forró vizet összekeverjük locsolószirupnak. A málnalekvárt a citrom reszelt héjával kicsit összelangyosítjuk, hogy folyós legyen. A kihűlt mézes-pudingos tölteléket rugós fejű kézi habverővel átkeverjük. A pralinét darálóban durvára őröljük. A kihűlt piskótát meglocsoljuk a mézes sziruppal (ha nagyon áztatná, elég lehet a szirup fele is!), és 3 db 13x30 cm-es téglalapra vágjuk. Az egyiket megkenjük a málnalekvár felével és rákenjük a mézes-pudingos töltelék1/3-át. Ezután ráhelyezünk egy másik piskótalapot, megkenjük a maradék lekvárral és a mézes töltelék 1/3-ával. Majd rátesszük az utolsó lapot, és a sütemény tetejét-oldalait bekenjük a maradék mézes töltelékkel. A süteményt megszórjuk az őrölt pralinéval. Tálalásig 1 napig hűtőben tartjuk. sütési hőfok: 175°C sütési mód: alul-felül sütés tepsi mérete: 40x30x3 cm A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |