| Melomakarona (görög karácsonyi mézes sütemény) receptHozzávalók: Hozzávalók: * 2 bögre olívaolaj * 1/2 bögre frissen facsart narancslé * 1/2 bögre konyak * 1 bögre cukor * 1 lapos kiskanál fahéjpor * 1 kiskanál reszelt naracshéj * 2 kiskanál sütőpor * 1 kiskanál szódabikarbóna * 7 bögre finomliszt * durvára tört dió * A sziruphoz: * 2 vizespohár víz * 1 vizespohár méz * 2 vizespohár cukor * 1 kiskanál citromlé * 1 rúd fahéj Elkészítés: Elkészítés Közepes sebességen mixerrel fölverjük az olajat, a narancslevet és a konyakot a cukorral. Hozzáadjuk a fahéjat és a lereszelt narancshéjat. Mély tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával, majd beletesszük a cukros masszát. Jól összekeverjük, majd összegyúrjuk. A masszából kis tojásdad alakú gombócokat formázunk, és kissé összelapítjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsin 25-30 percig sütjük 170 fokon, míg szépen megpirulnak. Közben előkészítjuk a szirupot: mély lábosba tesszük a vizet, a mézet, a cukrot, a citromlevet és a fahéjat. Forrástól 5 percig főzzük, majd levesszük a tűzről. Kivesszük a süteményt a sütőből és amíg még meleg, leöntjük a meleg sziruppal. Kb. 20 percig hagyjuk, hogy magába szívja a szirupot. A süteményeket meg is fordíthatjuk, ha azt akarjuk, hogy sziruposabbak legyenek. Kivesszük a tepsiből, és tálra rendezzük, tetejét tört dióval és fahéjporral szórjuk meg. Elkészítési idő: 60 perc A receptet beküldte: saints Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |