Tutireceptek.hu fejléc

Litván karácsonyi kenyér recept

Kategória:


Hozzávalók:
- 2 1/2 bögre liszt
- 1/4 bögre mák
- 1 tk. só
- 1 1/2 bögre arany mazsola
- 1 1/4 bögre tej
- 1/4 bögre vaj (kb. 55g)
- 3 ek. méz
- 1 csomag szárított élesztő
- méz bevonáshoz

Elkészítés:
23x13x7,5 cm-es vekni formát kikneünk zsiradékkal. Lábasba öntsük a mézet, a tejet és a vajat, majd alacsony hőfokon (kb. 40-60 fok) melegítsük, úgy, hogy éppen ne forrjon.
Tálba öntük bele a lisztet, mákot, sót és a mazsolát, keverjük össze, majd adjuk hozzá az élesztőt és végül öntsük bele a mézes vajat.
A tésztát adagoljuk bele a vekniformába és meleg helyen kelesszük 1 órát, vagy annyi ideig, amég a kétszeresére nem nő.

180 fokar (6-os fokozat gézsütő esetében) melegítsük elő a sütőt és kb. 45 percik süssük benne a kenyeret. A lényeg, hogy a közebe rugalmas legyen.
A sütési idő utolsó 5 percében kenegessük meg mézzel, hogy a tetején csillogó máz keletkezzen.

A formában hagyjuk kihűlni és vékonyra szeletelve tálaljuk.

Tanácsok:
Veknitű forma lehet püspökkenyér- vagy őzgerincforma is.

(Alacsonya cukor tartama, de azért óvatosan vele!)


A receptet beküldte: Venes


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Olasz kenyérsaláta » Csokoládékenyér » Banankenyer Maris modra » Gyümölcskenyér (U1)
» Csemegekenyér » Csirkés kenyérsaláta » Fügekenyér » Napraforgómagos kenyér
» Bundáskenyér másként » Almás püspökkenyér » Indiai kenyér » Bundás kenyér másképpen
» Szilvás "kenyér" » Tojáskrém kenyérre » Kolbászos kenyérlángos » Málnalekváros bundáskenyér


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.