| Litván karácsonyi kenyér receptHozzávalók: - 2 1/2 bögre liszt - 1/4 bögre mák - 1 tk. só - 1 1/2 bögre arany mazsola - 1 1/4 bögre tej - 1/4 bögre vaj (kb. 55g) - 3 ek. méz - 1 csomag szárított élesztő - méz bevonáshoz Elkészítés: 23x13x7,5 cm-es vekni formát kikneünk zsiradékkal. Lábasba öntsük a mézet, a tejet és a vajat, majd alacsony hőfokon (kb. 40-60 fok) melegítsük, úgy, hogy éppen ne forrjon. Tálba öntük bele a lisztet, mákot, sót és a mazsolát, keverjük össze, majd adjuk hozzá az élesztőt és végül öntsük bele a mézes vajat. A tésztát adagoljuk bele a vekniformába és meleg helyen kelesszük 1 órát, vagy annyi ideig, amég a kétszeresére nem nő. 180 fokar (6-os fokozat gézsütő esetében) melegítsük elő a sütőt és kb. 45 percik süssük benne a kenyeret. A lényeg, hogy a közebe rugalmas legyen. A sütési idő utolsó 5 percében kenegessük meg mézzel, hogy a tetején csillogó máz keletkezzen. A formában hagyjuk kihűlni és vékonyra szeletelve tálaljuk. Tanácsok: Veknitű forma lehet püspökkenyér- vagy őzgerincforma is. (Alacsonya cukor tartama, de azért óvatosan vele!) A receptet beküldte: Venes Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |