| Marcipános-túrós püspökkenyér receptSütemények, édességek Hozzávalók: A tésztához 25 dkg tehéntúró 15 dkg vaj (megolvasztva, langyosra hűtve) 10 dkg porcukor 2 db tojás 3 ml mandulaaroma 3 ek rum 20 dkg mazsola 10 dkg kandírozott narancshéj 10 dkg mandula (héj nélkül, durvára vágva) 1 csomag sütőpor 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék 50 dkg finomliszt A marcipántöltelékhez 10 dkg marcipán (nyers massza) 5 dkg aszalt sárgabarack 5 dkg cukor 0.5 csomag vaníliás cukor A tetejére 15 dkg vaj 5 dkg cukor 0.5 csomag vaníliás cukor Elkészítés: A marcipántöltelékhez a felkockázott marcipánmasszát és az apróra vágott szárított sárgabarackot összegyúrjuk a kétféle cukorral. Kb. 30 centi hosszú hengert formálunk belőle, fóliába tekerjük és hűtőbe tesszük. A villával összetört túrót összedolgozzuk a tojásokkal, a cukorral, a rummal és a mandulaaromával. A megmosott és leszárított mazsolát a kandírozott narancshéjjal és a mandulával együtt egy nagyobb serpenyőben, állandóan kevergetve összemelegítjük. Hozzákeverjük a sütőporos, mézeskalács-fűszeres lisztet. Az olvasztott vajat és a lisztes egyveleget felváltva, kisebb adagokban a tojásos-túrós masszához dolgozzuk. A tésztát enyhén lisztezett felületre téve kb. 30 centi hosszú cipóvá formáljuk, és hosszanti irányban a közepébe mélyedést formálunk. Ebbe tesszük a fóliából kicsomagolt marcipántölteléket és gondosan összehajtjuk a tetején a tésztát, alaposan összenyomkodjuk. Vékonyan vajazott sütőlapra tesszük a püspökkenyeret, köré többrétegű, széles alufóliából csíkot tekerünk, hogy segítsen tartani sütés közben a tészta formáját. 160 fokra előmelegített sütőbe téve, 20 percenként a tetejét olvasztott vajjal megkenegetve, kb. 60-70 perc alatt megsütjük. (Ha a teteje nagyon elkezdene pirulni, konyhai papírtörlővel letakarjuk.) A még forró püspökkenyérre kenjük a maradék vajat és meghintjük kétféle cukorral. A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |