| Marcipános-túrós kalács receptSütemények, édességek Hozzávalók: 350 g mazsola 100 ml rum 500 g búzaliszt 1 tasak instant élesztő 150 g porcukor 1 tasak vaníliás cukor 1 csipet só 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg 1 késhegynyi őrölt kardamom 1 késhegynyi őrölt gyömbér 1 késhegynyi őrölt szerecsendió 1 késhegynyi őrölt fahéj 1 narancs reszelt héja 2 tojás (közepes méretű) 200 g lágy vaj vagy margarin 250 g zsírszegény túró 250 g mandulaforgács 150 g kandírozott citromhéj 100 g kandírozott narancshéj Ezenkívül 200 g marcipán 100 g lágy vaj vagy margarin 50 g porcukor Elkészítés: A mazsolát fedeles dobozban 1-2 evőkanál rumba áztatjuk, és lezárva egy éjszakán át állni hagyjuk. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, a sütőt előmelegítjük. Elkészítés A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. A mandulaforgács, a citrom- és a narancshéj, valamint a mazsola kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót (a maradék rumot is), és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dagasztjuk. A mandulaforgácsot, a citromhéjat, a narancshéjat és a lecsöpögtetett mazsolát alacsony fokozaton a tésztába keverjük. Majd meleg helyen letakarva kelni hagyjuk, amíg láthatóan megnő. A megkelt tésztát 30 x 30 cm-es, a marcipánmasszát 28 x 20 cm-es lappá nyújtjuk, és a marcipánlapot a tésztalapra helyezzük. A tésztát feltekerjük, majd a nyújtófa segítségével kicsit kinyújtjuk. A tészta két szélét a közepe felé behatjuk, majd a tészta középső részét hosszanti irányban kicsit kiemeljük. Végül a tésztát a tepsibe helyezzük, a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük. A receptet beküldte: cicaaa65 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |