| Marcipános holdacskák receptSütemények, édességek Hozzávalók: Tészta: -100 g margarin -100 g cukor - 2 ek. tejföl - 3 ek. kakaó - 4 tojássárgája - 1 mk. sütőpor - 100 g liszt - 4 tojásfehérjehab ,,Marcipán masszához": - 250 g margarin (jobb a vaj) - 250 g gríz - 250 g porcukor (szerintem elég édes 200 g-mal is) - 1 üvegcse zöld marcipánaroma Csokimáz a tetejére: - 6 ek. cukrot - 3 ek. vízzel - 2 ek. kakaó - 50 g vaj vagy margarin Elkészítés: Margarint a cukorral, tojássárgákkal, tejföllel és kakaóval jól összedolgozzunk egy robotgép segítségével. Hozzáadjuk a fenti keverékhez az átszitált lisztet és a sütőport, majd egy gyors eldolgozás után, finoman ebbe a masszába beleforgatjuk a felvert tojásfehérjehabot. Egy közepes, zsírpapírral kibélelt tepsibe öntjük a masszát és 180-200 fokon (gáz sütő esetébrn 5-6-os fokozat) készre sütjük. Kb. annyi ideig kell sütni, mint egy piskótát. Még a tészta sül, a marcipánt is elkészítjük. Egy lábasba rakjuk a vajat és felolvasztjuk. Majd a gázat elzárva beleszórjuk a darát, hozzáöntjük a mandulaaromát és végül elkeverjük benne a porcukrot. Félre rakjuk hűlni. (Be lehet rakni a hűtőbe is.) Mikor kész a tészta és kicsit kihűlt, levesszük róla asütőpapírt és ha a marcipán massza is más kihűlt, akkor rákenjük egyenletesen a tésztára. (Elsőnek kevésnek tűnhet a massza, de amikor majd a holdakat kivágod a tésztából, valahogy mégis vastag lesz a massza a tésztán.:)) El lehet készíteni a csokimázat is. A cukrot a vizzel és a kakaóval felforraljuk, majd ha már a gázról félretettük és kezd kicsit kihűlni, belekeverjük a vajat. A csokimázat még nem teljesen megdermedten kell felhasználni. Fel lehet vinni a sütire egy hústűvel vagy ráöntjük és valami absztrakt formát kialakítva széthúzogatjuk a csokit. Most az egész sütivel be a hűtőbe és egy éjszaka után lehet is kivági belőle a holdacskákat. Nem muszáj holdalakat, de mi azt szoktuk. Pogácsaszaggató segítségével lehet a legegyszerűbben. Tanácsok: Azért édemes holdakat, mert úgy sok lesz, gazdaságosan ki lehet vele jönni. Pogácsaszaggatót a tészta sarkán bele és sorba haladva mindig egy más után kell belemélyeszteni a formát. (Rá lehet jönni könnyen, hogyan lehet holdakat kialakítani...) Nagyon kedvelt sütemény, olyan személynek is ízlett már aki egyébként nem szereti a marcipánt. Mi a csokimázat már elhagyjuk, annélkül is nagyon látványos. A receptet beküldte: Venes Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |