| Málnás linzer receptSütemények, édességek Hozzávalók: Tésztához: 350 g búzaliszt 1 és fél csapott teáskanál Sütőpor 200 g porcukor 1 tasak Bourbon Vaníliás cukor 1 csipet só 1 tojás (közepes méretű) 1 tojásfehérje (közepes méretű) 175 g lágy vaj vagy margarin 150 g darált mandula Töltelékhez: 500 g málna 1-2 késhegynyi őrölt szegfűszeg 1-2 késhegynyi őrölt fahéj 1 tasak Dzsemfix Extra 2:1 250 g cukor 1 tasak Citromsav Ezenkívül: 1 tojássárgája (közepes méretű) 2 teáskanál tej 50 g szeletelt mandula 300 g málna Elkészítés: A tepsit (40 x 30 cm) sütőpapírral kibéleljük, majd félretesszük. A sütőt előmelegítjük. A málnát óvatosan megmossuk, jól lecsöpögtetjük, 300 g ép szemet kimérünk belőle, és félretesszük a díszítéshez. A lisztet a sütőporral elkeverjük, egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és a konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dagasztjuk. A tésztát fóliába csavarjuk, és fél órára a hűtőszekrénybe helyezzük. A tészta 2/3 részét enyhén belisztezett munkalapon téglalap alakúvá nyújtjuk, majd a nyújtófa segítségével az előkészített tepsibe fektetjük. Széleit kicsit meghúzzuk, hogy a tésztának peremet alakítsunk ki. Egy villával a tésztát megszurkáljuk. A maradék tésztát rövid időre visszatesszük a hűtőszekrénybe. A málnát egy főzőedénybe tesszük, hozzáadjuk a fűszereket, a cukrot, a dzsemfixszet és a citromsavat, és jól elkeverjük. Állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk, legalább 3 percig zubogva forrni hagyjuk, majd a tűzről levesszük. Ha szükséges a habot eltávolítjuk a tetejéről, majd a tésztán egyenletesen elosztjuk. A maradék tésztát egy enyhén lisztezett munkalapon kinyújtjuk, majd egy derelyeszaggató segítségével fél cm vastag csíkokat vágunk belőle. A csíkokat átlósan a lekvárra fektetjük. A tojássárgáját a tejjel felverjük, és a tésztacsíkokat megkenjük vele. Végül a süteményt a szeletelt mandulával megszórjuk, a tepsit a sütő alsó harmadába toljuk, és a süteményt megsütjük. Tanácsok: Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve) Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve) Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve) Sütési idő: kb. 40 perc A megsült süteményt a sütőformában hagyjuk kihűlni. Tálaláskor a süteményt a félretett friss málnaszemekkel díszítjük, porcukorral meghintve tálaljuk A receptet beküldte: tavaszi szél Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |