| Mákos guba torta, lekvárral receptSütemények, édességek Hozzávalók: 10-12 kifli 7 dl tej 10 dkg darált mák 8 dkg cukor vagy édesítő vaníliarúd kikapart belseje 3-4 evőkanál meggy- vagy ribizlilekvár Hozzávalók a krémhez: 2 tojássárgája 3 dl tej 3 evőkanál rizsliszt 2 evőkanál nádcukor vaníliarúd kikapart belseje Elkészítés: A kifliket ujjnyi vastagságú karikákra vágjuk, közben felforrósítjuk a 7 dl tejet, belekeverjük a cukrot vagy édesítőt, és a vaníliát. Nem kell teljesen felforralni, de jó forró legyen. A kifli karikákat egy nagy tálba tesszük, és meglocsoljuk a tejjel, majd rászórjuk a darált mákot. Alaposan összeforgatjuk, egyenletesen eloszlatjuk a mákot és figyelünk rá, hogy a tej mindenhol átitassa a kiflikarikákat. Ízlés szerint lehet mákosabb és édesebb is. A mákos gubát 26 cm átmérőjű tortaformába adagoljuk, majd 180 fokos sütőben 20 perc alatt összesütjük. Amíg megsül, elkészítjük a vanília krémet. A tejet a két tojássárgájával, a vaníliával és a cukorral alaposan kikeverjük, lassan hozzáadagoljuk a lisztet, és lassú tűzön, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Miután a guba megsült, megvárjuk, amíg langyosra hűl, majd a lekvárral megkenjük a tetejét. Ha a vanília krém is langyos már, azt is a torta tetejére kenjük, egyenletesen elosztva. A teljesen kihűlt tortát hűtőbe rakjuk, és néhány óra után szépen szeletelhető lesz. A receptet beküldte: andi6020 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |