Tutireceptek.hu fejléc

Macskanyelv recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
A tésztához:
5 dkg dió,
20 dkg cukor,
20 dkg puha vaj,
20 dkg finomliszt,
1 csipet só,
5 tojásfehérje.

A szóráshoz:
10 dkg dió,
2 evőkanál cukor,
1 kávéskanál őrölt fahéj.

A díszítéshez:
10 dkg étcsokoládé
1 evőkanál olaj. ,

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 160 fokra (gázsütőn 2-es és 3-as fokozat között) és sütőpapírt terítünk egy 30x40 cm-es sütőlemezre.

A tésztával kezdünk. A tésztához szánt diót beleszórjuk egy száraz serpenyőbe és mérsékelt lángon kevergetve, illatosra pirítjuk pár perc alatt. Ha kihűlt, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, amelyet a megadott teljes cukor-mennyiségből veszünk el, és ezzel együtt finomra daráljuk.

A cukros, darált dióhoz hozzákeverjük a többi cukrot, majd a puha vajjal együtt robotgéppel habosra keverjük. Ezután hozzádolgozzuk 2-3 részletben a tojásfehérjét, és megvárjuk, amíg a fehérje jól elvegyül. Végül összekeverjük a lisztet a sóval, és lassabb fokozatra kapcsolt robotgéppel, ugyancsak 2-3 részletben, beledolgozzuk a lisztet a masszába.

A szóráshoz szánt diót, cukrot és fahéjat összedaráljuk. Nem kell, hogy a végeredmény túl finom legyen, szerintem az a legjobb, ha a dió morzsás marad.

A tésztát 1 cm átmérőjű, csillagcsöves nyomózsákba tesszük és a zsákból 12 cm hosszú, macskanyelv formájú süteményeket nyomunk ki a sütőlemezre egymástól kb. 5 cm-re.

A sütemények tetejét meghintjük cukros-fahéjas, darált dióval és 15 perc alatt megsütjük őket. Ha kész az első adag, hasonló módon elkészítjük a következőt, de mindig megvárjuk, hogy a sütőlemez előtte kihűljön, valamint új sütőpapírt használunk az újabb adagokhoz. Ez azt jelenti, hogy a már megsült süteményeket nem vesszük még le a sütőpapírról, mert jól szolgálnak később a díszítésnél. Amennyiben a konyhában túl meleg van, a még nem megformázott, nyers tésztát hűtőben kell tartani.

A megsült, kihűlt süteményeket feldíszítjük. Rajta hagyjuk őket a sütőpapíron, majd a csokit apróra törjük és gőz fölött, kevergetve összeolvasztjuk az olajjal. Az olvadt csokit aztán kicsi nylonzacskóba töltjük, a zacskó egyik sarkát ollóval lecsípjük, és süteményekre vékony csoki-csíkokat csurgatunk. Végül megvárjuk, amíg a csoki megdermed rajtuk és csak ezután szedjük le őket a sütőpapírról.


A receptet beküldte: tinendo


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Mogyorós macskanyelv » Almás-krémes csoda » Barackos túrótorta » Drezdai püspökkenyér
» Gesztenyés kocka meggyel » Citromos keksz » Mogyorós-áfonyás muffin » Töltött zsömle
» Csokoládés tekercs » Narancsos csokoládé torta » Óriás almás palacsinta » Milánói aprósütemények
» Mézes bab » Narancsbomba » Hideg epres rétestorta » Fiti féle kapucíner


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.