| Lilahagymás-borsikás pogácsa receptNassok, sós finomságok Hozzávalók: 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt 15 dkg finomliszt 1 ek só 1 száritott élesztő 1 teáskanál cukor 1 dl tej 10 dkg vaj 10 dkg juhtúró 1 ek tejföl 1 db tojás 1 tk száritott borsikafű 1 db nagy fej lilahagyma 2 gerezd fokhagyma só ízlés szerint bors ízlés szerint Kenéshez 1 tojás Tetejére: reszelt sajt vagy szezámmag, napraforgó, miegymás Elkészítés: Az egy deci tejet langyosra melegítjük, belekeverjük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Közben a két fajta lisztet összekeverjük a sóval, hozzátesszük a felolvasztott vajat, a tojást, tejfölt, juhtúrót, végül pedig a felfuttatott élesztős tejet. Alaposan összedolgozzuk, hozzákeverjük a borsikát. Legalább öt percig dagasztjuk, hogy egységes, lágy tésztaalapot kapjunk. Ezt bátran rábihatjuk a kenyérsütőgépre is. Ha elkészült, nyújtsuk ki és hajtogassuk meg a tésztát (a két oldalát és az alsó- felső részét hajtsuk középre, egymásra), majd letakarva hagyjuk kelni. Mig kel, piritsuk meg olajon az apróra vágott lilahagymát. Ha már pirul, keverjk bele a reszelt fokhagymát is, majd sózzuk borsozzuk. Újra nyújtsuk ki a tésztát. Ezután halmozzuk, rá a hagymát, majd újra hajtsuk meg, s pihentessük fél órát. Hajtogassuk meg még egyszer, utoljára, nyújtsuk ujjnyi vastagra és szaggassunk belőle közepes méretű pogácsákat. A tetejét kenjük le a felvert tojással és előmelegített 180 fokos sütőben süssük meg kb. 20 perc alatt. A receptet beküldte: _kleo_ Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |