| Lestyános-kapros burgonyaleves receptLevesek Hozzávalók: 5-8 dkg.füstölt szalonna, 60 dkg. burgonya, l kis fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 3-4 szál lestyánlevél, 1 marék kaporlevél, 2 db. tojássárga 20 dkg. kolbász, 1 evőkanálnyi édes-nemes fűszerpaprika, só 1-2 evőkanálnyi citromlé / ecet), 1 kiskanálnyi őrölt fekete bors (ízlés szerint) Elkészítés: A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, de közben a szintén apróra vágott vöröshagymát is rádobjuk, piritjuk. Ha a hagyma átüvegesedett hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt, a kis kockára vágott burgonyát és a zúzott fokhagymát. Mewghintjük fűszerpaprikával és jól elkeverjük, majd kb. 1,5 - 1,8 liter vizet öntünk alá és közepesen erős tüzön főzzük. Ha forrni kezd rádobjuk az egészen apróra vágjuk a kaporlevelet, a lestyánlevelet egészben, szár nélkül. Ízesitjük sóval, őrölt fekete borssal és addig főzzük, amíg a burgonya teljesen megpuhult.A lestyánleveleket ekkor az ételből eltávolítjuk. Ekkor levesszük a tűzről, kimerünk belőle néhány kanál levet, amiben a tojássárgákat elkeverjük..A kissé visszahűtött leveshez adjuk úgy, hogy a tojássárgája ne fusson össze. Aki szereti ízesítheti kevés ecettel, citromlével. Tanácsok: Tetszés szerint ízesíthető citromlével, ecettel. Friss barna kenyér illik hozzá. Házi füstölt kolbász helyett 2 pár debreceni kolbász is megteszi. Szabad tüzön, bográcsban is főzhető. Elkészítési idő: 70 perc A receptet beküldte: varbóc Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |