Tutireceptek.hu fejléc

Lekváros bukta recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
a kovászhoz:
1 evõkanál finomliszt,
3 dkg friss élesztõ,
1 evõkanál porcukor,
1 dl tej;
a tésztához:
50 dkg finomliszt,
2 evõkanál porcukor,
kevés tej,
4 dkg vaj vagy margarin,
3 tojás sárgája,
csipetnyi só;
a töltelékhez:
30 dkg lekvár (minél keményebb vagy szárazabb, annál jobb);
a tészta tetejére:
10 dkg zsír.

Elkészítés:
A langyos tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztõt, 1 evõkanál lisztet és porcukrot, majd langyos helyen letakarva felfuttatjuk. A lisztet mély tálba szórjuk, közepébe vájunk egy kis mélyedést, és beleöntjük a megkelt élesztõt, a tojássárgákat, a porcukrot, a sót és annyi langyos tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Ezután beledolgozzuk a vajat is, majd lisztezett tálba tesszük a cipóvá formált tésztát, és a tetejét is meglisztezzük. Ruhával letakarva dupla nagyságúra kelesztjük.
A kelt tésztát lisztezett deszkán 1/2 cm vastagra kinyújtjuk. 5 x 8 cm-es téglalapokra vágjuk, és 15 percig állni hagyjuk. Közben a lekvárt annyi hosszúkás darabra vágjuk, amennyi a tésztalapok száma. Mindegyikre ráteszünk egy darabot, és belegöngyöljük a tésztába. A buktákat olvasztott zsírral bekenjük, és zsírozott tepsibe tesszük, nem nagyon szorosan egymás mellé. További fél órán keresztül még kelesztjük, majd az elõmelegített, forró, gõzös sütõben, közepes lángon megsütjük.


A receptet beküldte: elvira1


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Lekváros gyűrű » Lekváros kavart tészta » Lekváros copf » Habos lekváros fánk
» Lekváros-mogyorós muffin » Bébi bukta » Lekváros bukta másképp » Lekváros keksztekercs
» Lekváros bukta(Kata-féle) » Málnalekváros sütemény » Szilvalekváros papucsok » Lekváros hópatkó
» Csokis, lekváros kocka » Diós-lekváros zserbó » Farmerbukta » Almás-lekváros pite


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.