Tutireceptek.hu fejléc

Kovászos uborka - télire recept

Kategória:


Hozzávalók:
1 ötliteres üveghez:
2,5-3 kg kovászolni való uborka (az uborka méretétől függ, hogy mennyi fér az üvegbe)
1 csomó kapor
2-3 gerezd fokhagyma
literenként 1 evőkanál só
kenyér
Natrium benzoát

ízlés szerint + fűszerek (bors stb.) én nem használom

Elkészítés:
A kovászos uborkát ugyanúgy megérlelem, mint a nyárit, csak az elrakás ad plusz munkát. Ebben az esetben viszont csak maximum 10-12 cm-es ubikat teszek el, mert egyrészt azt tudom gazdaságosan a kisebb üvegekbe berakni, illetve azok még nem annyira magvasak. Amikor megérett az üvegben (ilyenkor nem tűző napon érlelem, hogy ne legyen puha, plötyi), akkor leszedem a kenyeret róla, az uborkákat leöblítem, hogy ne maradjon rajta morzsa, ez fontos! Elosztom az uborkákat a kisebb üvegekbe. A levet egy edényben 2szer 3-szor sűrű szűrőn átszűröm. Ahány kisüveg uborkám lett, annyiszor fél deci lét kiveszek egy edénybe és ezt a lét külön megmelegítem. Erre azért van szükség, mert a szalicil vagy nátrium a meleg lében gyorsan feloldódik. Szóval a felmelegítetett lébe beleteszek annyiszor 1 csipet (nem kell több!) tartósítószert, amennyi a tele üveg uborkám. Langyosra kevergetem és rá is öntöm szépen elosztva az üvegekre. Ezután felöntöm a maradék hideg lével, úgy hogy ellepje. Az üvegre celefánt vagy folpackot és csavaros tetőt teszek. Ilyenkor még csúnya, zavaros az üvegben, mintha tejben úszkálnának az uborkák, de pár nap alatt teljesen leüllepedik a lisztes rész, és ugyanúgy fog kinézni, mint a csemege uborka.

Tanácsok:
Nem kell félni a nátrium benzoáttól! Ugyanolyan jól tartósít, mint a szalicil és nem káros az egészségre!

A kovászosuborkára mindenképp kell tartósítszer, különben tovább erjed és megromlik!

(fotó az adatlapomon)

Elkészítési idő: 30 perc

A receptet beküldte: demina


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Uborkasaláta télire » Uborka másképp » Diós-sonkás uborkasaláta » Kovászos cukkini
» Uborkás fasírtrolád » Kovászos káposzta » Mézes dió télire » Uborkás rizssaláta
» Édes szőlőlé télire » Zakuszka (telire) » Parasztos uborkasaláta » Kapros uborkaleves
» Kannás savanyú télire » Gombával töltött uborka » Kenyér - nem kovászos » Uborka saláta Görög módra


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.