| Koupepia receptHúsételek Hozzávalók: 6 főre 70-80 db szőlőlevél 650 g darált hús (lehet vegyesen marha és disznó) 3/4 csésze rizs 1/2 csésze olívaolaj 1 csésze reszelt paradicsom (3-4 paradicsom) 2 reszelt közepes hagyma 1 citrom leve 1/2 cs apróra vágott petrezselyem szárított menta só, bors, köménymagpor Elkészítés: Az olajon megfuttatjuk a hagymát, a darált húst, ezt fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a paradicsomot, párat rottyantunk rajta, majd beletesszük a petrezselymet, a rizst, a citromlevet, a fűszereket, jól összekeverjük, lehúzzuk a tűzről, és befedve kicsit hűlni hagyjuk. A szőlőleveleket jól megmossuk, ha kis szár maradt rajtuk, azt éles kis késsel levágjuk, és egy nagy lábasban forró vízbe tesszük őket 2-3 percre, hogy kissé megpuhuljanak. Lyukas kanállal szedjük ki, egy hideg vízzel teli tálba (így nem fognak összeragadni). Egy lapos tálra teszünk egy szőlőlevelet, a fényes oldalával alulra, az eres oldala néz felénk, és az aljára teszünk hosszában egy kiskanálnyi tölteléket (ne ijedjünk meg, ha kevésnek tűnik, a rizs megdagad), és az aljánál a két szélét felfelé ráhajtjuk a töltelékre, majd a levél jobb és bal oldalát hajtjuk rá, ezután alulról kezdve felcsavarjuk. Ha már megtöltöttük az összes levelet (érdemes az anyu segítségét kérni, gyorsabban megy), egy nagyobb lábas alját befedjük néhány kimaradt vagy elszakadt levéllel, és erre körkörösen helyezzük a töltikéket. Kb. 2-3 sor lesz, attól függ, hogy mekkora a lábasunk. A lábasban a töltikékre öntünk egy kis vizet (aki akarja, lehet ízesíteni egy leveskockával, egy kis citrommal, paradicsommal), éppen hogy betakarja őket, és egy fordított lapostányért helyezünk a tetejükre, középre, a lábast befedjük. Forrás után azonnal közepesre állítjuk a tűzhelyünket, és kb. 40-45 percig főzzük. A receptet beküldte: MRG1 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |