Tutireceptek.hu fejléc

Koupepia recept

Kategória:
 Húsételek

Hozzávalók:
6 főre

70-80 db szőlőlevél
650 g darált hús (lehet vegyesen marha és disznó)
3/4 csésze rizs
1/2 csésze olívaolaj
1 csésze reszelt paradicsom (3-4 paradicsom)
2 reszelt közepes hagyma
1 citrom leve
1/2 cs apróra vágott petrezselyem
szárított menta
só, bors, köménymagpor

Elkészítés:
Az olajon megfuttatjuk a hagymát, a darált húst, ezt fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a paradicsomot, párat rottyantunk rajta, majd beletesszük a petrezselymet, a rizst, a citromlevet, a fűszereket, jól összekeverjük, lehúzzuk a tűzről, és befedve kicsit hűlni hagyjuk.
A szőlőleveleket jól megmossuk, ha kis szár maradt rajtuk, azt éles kis késsel levágjuk, és egy nagy lábasban forró vízbe tesszük őket 2-3 percre, hogy kissé megpuhuljanak. Lyukas kanállal szedjük ki, egy hideg vízzel teli tálba (így nem fognak összeragadni).
Egy lapos tálra teszünk egy szőlőlevelet, a fényes oldalával alulra, az eres oldala néz felénk, és az aljára teszünk hosszában egy kiskanálnyi tölteléket (ne ijedjünk meg, ha kevésnek tűnik, a rizs megdagad), és az aljánál a két szélét felfelé ráhajtjuk a töltelékre, majd a levél jobb és bal oldalát hajtjuk rá, ezután alulról kezdve felcsavarjuk.
Ha már megtöltöttük az összes levelet (érdemes az anyu segítségét kérni, gyorsabban megy), egy nagyobb lábas alját befedjük néhány kimaradt vagy elszakadt levéllel, és erre körkörösen helyezzük a töltikéket. Kb. 2-3 sor lesz, attól függ, hogy mekkora a lábasunk.
A lábasban a töltikékre öntünk egy kis vizet (aki akarja, lehet ízesíteni egy leveskockával, egy kis citrommal, paradicsommal), éppen hogy betakarja őket, és egy fordított lapostányért helyezünk a tetejükre, középre, a lábast befedjük.
Forrás után azonnal közepesre állítjuk a tűzhelyünket, és kb. 40-45 percig főzzük.


A receptet beküldte: MRG1


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Fasírtos álom » Tarja burgonyafelfújttal » Fokhagymás rántott hús » Libanoni csirke
» Sajtos tejfölös tarja » Szerelmetes pulykafalatok » Borzas hús » Spárgás pecsenyefalatok
» Házi májas » Kolbásszal töltött karaj » Tunkedli » Parizer háziasan
» Csirke szalonna ágyon » Mediterrán csirkemell » Erdélyi tormás hús » Csőben sült finomság


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.