| Kolbászos penne receptTésztafélék Hozzávalók: 40 dkg penne, só. A mártáshoz: 70 dkg édeskömény, 3 gerezd fokhagyma, 50 dkg sütni való nyers kolbász, fél dl olívaolaj, 1-1 evőkanál morzsolt kakukkfű és morzsolt oregánó, 1 púpos kávéskanál őrölt köménymag, só és frissen őrölt bors, 2 evőkanál vörösborecet, 1 doboz 40 dkg-os hámozottparadicsom-konzerv, 1.5 dl tejszín, 2 evőkanál sűrített paradicsom. A tálaláshoz 1 csokor petrezselyem és 10 dkg kemény, reszelhető juhsajt Elkészítés: 1. Az édesköményekről levágjuk az aljukat meg a fodros tetejüket, majd elnegyedeljük őket, a negyedekből kivágjuk a torzsás belsőt, és az így megmaradt darabokat ½ cm-es csíkokra laskázzuk. A fokhagymát megpucoljuk és finomra zúzzuk, a kolbászt vékonyan felkarikázzuk. 2. Az olívaolajat egy 30 cm átmérőjű lábosba vagy egy ugyanekkora, de 6 cm magas peremű serpenyőbe öntjük, és a fokhagymát mérsékelt lángon kevergetve illatosra fonnyasztjuk rajta. Hozzátesszük a nyers kolbászkarikákat, amelyeket megfűszerezünk kakukkfűvel, oregánóval és őrölt köménnyel, valamint ha szükséges, picit meg is sózzuk és alaposan megborsozzuk. 3. Ezután a kolbászt 5-6 perc alatt kevergetve átpirítjuk, majd ráöntjük a vörösborecetet, és nagy lángon 1-2 perc alatt kavargatva elforraljuk róla: így az ecetből csak a pikáns íze marad, de a szúrós, nyers ereje elillan. Ekkor az edénybe szórjuk az édesköménycsíkokat, beleöntünk 2 dl meleg vizet, és miután az egészet még egyszer megborsoztuk, mérsékelt tűzön 15 perc alatt, lefedve összepároljuk a kolbászhúst meg az édesköményt. Néha megkeverjük, de nem kell sokszor. 4. A tésztának bő 4 liter vizet forralunk egy nagy fazékban, és ha már lobogva forr, megsózzuk, majd megfőzzük benne a pennét. 5. Ezalatt befejezzük a kolbászos mártást. Botmixerrel turmixoljuk a hámozott paradicsomot, a tejszínt meg a sűrített paradicsomot, és amikor az édesköményes-kolbászos együttes már összepárolódott, hozzálöttyintjük. Ezután további 2 perc alatt mérsékelt lángon kevergetve összerotyogtatjuk az egészet, majd a kifőtt pennét leszűrjük, és 1 ½-2 dl főzővízzel együtt belevegyítjük. 5. Tálalás előtt az ételt nagy lángon szűk 1 perc alatt átmelegítjük, aztán apróra vágjuk a petrezselymet, megreszeljük a juhsajtot, és mindkettőt belekeverjük. A meleg tészta kihozza a petrezselyem friss aromáját és a juhsajt karakteres ízét. Végül jöhet a kóstolás, és ha kiderítettük, megfelelően fűszeres-e a kolbászos penne, azonnal ehetünk. 4 adag lesz belőle. A receptet beküldte: tinendo Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |