| Kelt fahéjas csiga receptSütemények, édességek Hozzávalók: Tésztához: 40 dkg liszt 2 tojássárgája 5 dkg élesztő 4 dkg vaj 4 dkg cukor 3 dl langyos tej 1 csipet só Töltelékhez: 14 dkg porcukor + 2 csomag vaníliás cukor 10-15 dkg vaj kb. fél csomag fahéj „Öntetnek”: 2 dl tejszín + ízlés szerint cukor Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk a tejben kis cukorral, közben a több hozzávaló (liszt, só, cukor, vaj, tojássárga) már mehetnek a tálba (én kelesztő tálat használok, azt légmentesen le lehet zárni). A felfuttatott élesztőt is ráöntve összegyúrjuk, dagasztjuk picit (2-3 perc), majd ¾ órát meleg helyen kelesztjük (vagy már ekkor bekapcsolom a sütőt, vagy a radiátorhoz húzok egy széket, és arra teszem, így lesz meleg helyen). Még a tésztára várunk kikeverjük a tölteléket. Akkor jó, amikor már kissé habos. Mikor megkelt a tészta téglalap alakúra nyújtjuk (kb. ½ cm vastagon), megkenjük a töltelékkel, és feltekerjük. Éles késsel kb. 3 cm széles karikákat vágunk belőle. A tepsit sütőpapírral kibéleljük (oldalán is), majd a karikákat egymástól kb. 2-3 centinyire fektetjük. Újra jól letakarjuk és meleg helyen kb. még fél órát kelesztjük, amíg a csigák összeérnek. Ekkor a tetejüket tojással megkenjük, és előmelegített sütőben, közepes lángon (kb. 175 0C-on) megsütjük. Amikor a tetejük már piros kivesszük, és meglocsoljuk a cukorral összemelegített tejszínnel (ezt be fogja szívni – ettől lesz foszlós). Mehet vissza a sütőbe még kb. 10 percre, de már csak takaréklángon (50 0C-on). A receptet beküldte: bbyke Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |