| Joker pogácsa receptNassok, sós finomságok Hozzávalók: 1 kg liszt 25 dkg margarin 18 dkg finom étolaj (2 dl) 3-4 csapott tk. cukor 4-5 tk. só 1 dl tej 4 dkg élesztő 2 tojássárgája 20%-os tejföl (kb. 5 dl) a tetejére tojás, vagy tojásfehérje, reszelt sajt, ill. magok ízlés szerint Elkészítés: A cukrot oldjuk fel a langyos tejben, futtassuk fel benne az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk a margarint, majd az élesztővel és a többi hozzávalóval együtt jól kidolgozzuk; annyi tejfölt adjunk hozzá, hogy lágy, puha, de ne ragacsos tésztát kapjunk. Ha sietünk, akkor csak hűtőben kelesztjük kb. egy órát, nyújtjuk, szaggatjuk, majd fél órás pihentetés után tojással megkenve és reszelt sajtttal megszórva sütjük. Készíthetünk belőle apró büfé-pogácsákat, vagy akár óriás pogácsákat tízóraira is, mindenhogy finom. De jobb struktúrájú lesz a pogácsa, ha fél órás időközönként 3-4-szer hajtogatjuk, közben mindig a hűtőben pihentetjük. Szaggatás után is pihentetjük fél órát, majd forró sütőben sütjük. Nem szabad kiszárítani, világos rózsaszín legyen. Tanácsok: Barátnőm azért nevezte el joker-pogácsának, mert akkor is finom, ha gyorsan készítjük el hajtogatás nélkül, olyan hozzávalókból áll, amiből általában mindig van otthon, könnyű vele dolgozni, mert bár puha, de annyira zsíros, hogy nem ragad a deszkára, és akár van türelmünk apró pogácsákat szaggatni, akár nagy szaggatóval készítjük, tényleg mindenhogy finom, nem fog csalódást okozni. Frissen, épp langyosan egészen puha, foszlós, másnap omlós lesz, de az apró pogácsa zárt fémdobozban jól eltartható. A receptet beküldte: Corra Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |