| Isteni sonkával sajttal töltött pogácsa receptSütemények, édességek Hozzávalók: 50 dkg sima liszt 15 dkg teavaj (esetleg ráma) 2 tojás sárgája 3 evőkanál jó minőségű tejföl 2 dkg élesztő 1 teáskanál cukor 1 dl langyos tej izlés szerinti mennyiségű só a kenéshez 1 egész tojás Töltelékhez: kb.15 dkg reszelt trapista sajt és füstölt sajt reszeléke kb. 15 dkg sonka, sajtreszelőn lereszelve, és annyi tejföl, hog összeálljon , de ne legyen híg. Elkészítés: Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a sót, alaposan elmorzsoljuk benne a vajat. Legjobb kézi mixer habverő lapátjával csinálni, mert szinte porrá dolgozza a liszben a vajat. Hozzáadjuk az élesztőt, a 2 tojás sárgáját és a tejfölt. Dagasztólapátra váltunk és teljesen simára dolgozzuk a tésztát. Akkor jó, ha elválik a tál falától és teljesen összeállt. Letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.(Kb. 1 óra) Lisztezett deszkán 2 részre osztjuk és külön-o,5 cm vastagságú lappá nyújtjuk. A sonkából és a sajtból készített masszát kis halmokban rakjuk a tésztára, de úgy, hogy a pogácsaszaggatóval még kényelmesen ki tudjuk szúrni. A másik lappal beborítjuk, a tésztaközöket benyomkodjuk. Kiszaggatjuk, vigyázva, hogy a pogácsa közepére kerüljön a töltelék. A tésztamaradékokat újra nyújtjuk és szaggatjuk. Ha ügyes vagy , nem lesz maradék. A tepsit sütőpapírral kibéleljük és a pogácsákat beletesszük. Kb.fél óráig pihentetjük, majd a tetejüket megkenjük a felvert tojással és megszórjuk egy kis reszelt sajttal. Kb. 18o fokon kisütjük, nem kell túl sötétre sütni! Ja , én 1 kg lisztből szoktam csinálni, mert hamar elfogy. Tanácsok: Nagyon finom, nekem mindig valami baj van a pogi tésztával de ez isteni finom lett! Köszi Móninak! A receptet beküldte: Gabesz Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |