| Házi francia krémes! receptSütemények, édességek Hozzávalók: Házi Francia Krémes Hozzávalók: A tésztához: -25 dkg liszt -15 dkg vaj -1 db tojás ( én gyorsfagyasztott levelestésztával készítem) -1 ek. ecet -1 dl tejföl -csipet só A vaníliás krémhez: -1 l tej -4 db tojás -25 dkg cukor -2 db bourbon vaníliás cukor, vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje -13 dkg liszt A habhoz: -fél l tejszín A mázhoz: -1/2 kk. instant kávé -20 dkg cukor -7 dkg vaj -4-5 evőkanál tej. Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. A tészta elkészítésével kezdjük a munkát. A hozzávalókat összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára,utána könnyebb lesz vele dolgozni . A kihűtött tésztát lisztezett deszkára helyezzük, kétfelé vágjuk, majd mindkét lapot kinyújtjuk. A lapokat egymás után, egy nagyobb tepsi hátuljára fektetjük - melyre előzőleg sütőpapírt tettünk , villával megszurkáljuk (bár így is fel fog hólyagosodni, de talán kevésbé)- és 165 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. Most a vaníliás krém elkészítése következik. A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgájához hozzáadunk az 1 l tejből 1 dl-t, a lisztet és a cukor felét. Simára keverjük. A gázra feltesszük a maradék tejet, hozzáöntjük a vaníliás cukrot, vagy a vaníliarúd kikapart belsejét, és felforraljuk. Ha felforrt a tej, hozzáöntjük az előzőleg elkészített tojásos masszát, majd botmixerrel simára keverjük. Ezután lehúzzuk a gázról. A tojásfehérjéket habbá verjük a cukor másik felével. Visszatesszük a tejes masszát a gázra és nem túl nagy lángon hozzákeverjük a habot. Ezzel 2-3 percig még főzzük, közben óvatosan keverjük. El is készült a vaníliás krémréteg. Az egyik tésztalapra rásimítjuk a kész krémet, majd hagyjuk kihűlni - kb 30 perc Most a tejszínhab réteget helyezzük fel. Ha a krém kihűlt, felverjük a tejszínhabot és a krémre simítjuk. Ezután következik a máz elkészítése. Az instant kávét feloldjuk a tejben, hozzátesszük a cukrot, majd takarék lángon kevergetjük, míg a cukor felolvad. Ha elkezd sűrűsödni, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a vajat. Ezt a legjobb géppel végezni, míg tejföl sűrűségű krémet kapunk, kb 1 perc alatt. Innentől kezdve gyorsan kell dolgoznunk, rásimítjuk a mázat a megmaradt másik tésztalap hátoldalára. Ha kissé megszáradt a máz, felkockázzuk az immáron mázzal fedett tésztalapunkat. Így darabonként helyezzük vissza a lapokat a tejszínhabra, így könnyen szeletelhető lesz a kész sütemény. Ezután már csak tálalni kell, és jó étvággyal elfogyasztani őket! Tanácsok: Isteni finom,és nem lehet elrontani. Elkészítési idő: 60 perc A receptet beküldte: bobe2 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |