| Daktyla (görög édesség) receptSütemények, édességek Hozzávalók: Tészta: 0.5 kg liszt 1/3 csésze olaj 1 csésze víz-kb. csipet só Szirup: 3 csésze víz 2 csésze cukor 1 csésze méz 1/4 csésze citromlé 2 db.fahéj 5 PERCIG KELL FŐZNI . Töltelék: durvára vagdalt mandula pár csepp víz pár csepp méz csipet fahéj Elkészítés: Keverjük össze a lisztet,sót,olajat,s lassan adjunk hozzá annyi vizet, hogy puha fánktésztát kapjunk.Takarjuk le, s pihentessük 1-2 órát. A tésztát osszuk több kisebb részre,mindegyiket külön,egymás után nyújtsuk ki,s daraboljuk,töltsük a következő módon: Lisztezett deszkán 1-2 mm vastagságúra nyújtsuk ki,úgy,hogy egy téglalap formát kapjunk(vagy legalább hosszúkás formát),széleit vágjuk egyenesre.A téglalap aljára tegyünk egy kanálnyi tölteléket,s hajtsuk rá a tésztát,vagy cigarettapapírszerűen sodorjunk rajta egyet,s vágjuk el.Széleit villával összenyomogatjuk.Máris kész egy!Igy folytassuk tovább,amíg el nem fogy a tészta.(Ha nem akarod rögtön kisütni,be lehet rakni hűtőbe,csak vigyázni kell,nehogy összeragadjanak,ha egymás tetejére pakolod). Bő,forró olajban,2-3 percig kell sütni,innen rögtön bele kell mártani a szirupba,s utána tehetjük a tálcára. Tanácsok: A töltelékben a mandula helyett mást is lehet használni(pl.darált vagy darabos dió,darált mandula,vagy mogyoró). A receptet beküldte: mongi Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |