| Gombával és marhanyelvvel töltött csirkesült őszibarack kísérettel receptHúsételek Hozzávalók: 2 db csirke, 1 üveg őszibarackbefőtt, libazsír. Töltelék: 12 dkg gomba, 1 evőkanál vaj, 10 dkg főtt marhanyelv, 10 dkg vékony metélt, 1 db zsemle, 2 dl tej, 2 db tojás, só, őrölt bors, petrezselyem zöld. Elkészítés: A fiatal, egyenként kb. félkilós, sütni való csirkéknek – az ujjunkkal vagy egy kanál nyelével – a nyakánál és az aljánál óvatosan a bőre alá nyúlok, hogy a tölteléknek helyet készítsek. A tölteléket habzsákba kanalazom, a csirke bőre alá töltöm – óvatosan, hogy ki ne szakadjon –, a maradékot pedig a hasüregbe. Ha marad hely, egy hámozott almát is beletehetünk. A nyakát bekötöm, hátul pedig hurkapálcával összetűzöm. A kezemmel kívülről finoman eligazítom a tölteléket. Enyhén megsózom, és egy sütőlapra helyezem. Felforrósított libazsírral leöntöm, majd nem túl forró, 160 fokra előmelegített sütőben szép világospirosra sütöm, kb. 50 perc alatt. Az utolsó tíz percben adom meg a végső aranybarna színt: a sütő hőmérsékletét felemelem 180-200 fokra. A megsült csirkét 20 percig pihentetem, azután szeletelem. Őszibarackbefőttel tálalom. Töltelék: A levesmetéltet kifőzöm, a marhanyelvet apró kockára vágom. A megtisztított gombát apróra vágom (lehet csiperke, vargánya vagy rókagomba, azonban figyelmeztetőül álljon itt: az erdei gombát felhasználás előtt mindig forrázzuk le, így biztos nem lesz keserű), és vajon lepirítom. A meghámozott zsemlét tejbe áztatom, majd kinyomkodom. A tojásokat keményre főzöm, és felkockázom. A petrezselyem zöldjét finomra vágom. A hozzávalókat összekeverem, és sóval, frissen törött borssal fűszerezem. A receptet beküldte: CILUSKA Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |