| Galyasági leves savanyú káposztával. receptLevesek Hozzávalók: 5 dkg. füstölt házi kolbász, szárított gomba (trombitagomba, vargánya, tinóru, vegyes eredei gombaszárítmány), 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 közepes karalábégumó fele, 1 szelet zeller. Ízlés szerint ételízesítő, só, szemes fekete bors, savanyú káposzta, reszelt házi tészta. Elkészítés: A szárított gombát (a friss gomba, vagy a gombakonzerv is jó), enyhén sós vízben megfőzzük, sokszor átmossuk. Egy nagyobb fazékba annyi vizet teszünk, amennyi levest szeretnénk főzni. Beletesszük a felkarikázott kolbászt, a zöldségeket és a megfőzött, átmosott gombát. A levest felfőzzük és ízesítjük sóval, szemes fekete borssal, valamint kevés ételízesítővel. Tovább főzzük. Ha a kolbász és a zöldségek is megpuhultak hozzáadjuk a savanyú káposztát, azzal is felfőzzük. Most belerakjuk a reszelt tésztát is (amit készíthetünk frissen is 1 tojásból, liszttel és csipetnyi sóval). Ha a tészta is megfőtt, a leves elkészült. A régi időkben tipikus karácsonyi és szilveszteri étel volt, de gyakran készítették a téli hónapokban is. Egyszerű, gyorsan elkészíthető és finom leves. Elkészítési idő: 40 perc A receptet beküldte: varbóc Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |