| Galyasági bográcsgulyás csipetkével receptLevesek Hozzávalók: 10 személyre: 1,5-1,8 kg. marhalábszár, 15 dkg. mangalicazsír, 2 kg. burgonya, 3 nagy fej vöröshagyma,5-6 gerezd duci fokhagyma,3 db. zöldpaprika,2 nagy szem érett paradicsom, 2 evőkanál édes-nemes fűszerpaprika, 1 evőkanál csípős paprikakrém, 3-4 szál sárgarépa, 2-3 szál petrezselyem, 1 kiskanál köménymag, ételízesítő, só,örölt fekete bors ízlés szerint. A csipetkéhez: liszt, tojás, víz, csipetnyi só. A diszítéshez: 1 csokor petrezselyemzöld. Elkészítés: A marhahúst kb. 2x2 centis kockákra,a vöröshagymát megtisztítva apró kockára vágjuk. A bográcsban felolvasztjuk a mangalicazsírt, és lassú tűzön a hagymát aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a húst és erős tűzön átpirítjuk, hogy kifehéredjen (kb.10-12 perc). A fokhagymát finomra vágjuk, a köménymagot kissé megtörjük, és a húshoz adjuk,végül az egészet meghintjük a fűszerpaprikával. Átkeverjük és aláöntünk kb. 1 dl. vizet. Újra összekeverjük, és megsózzuk. Most hozzáadjuk a héjától megfosztott és kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott és felszeletelt paprikát, tovább ízesítjük őrölt fekete borssal, paprikakrémmel és újra kevés vizet öntünk alá. Ha lehet lefedjük, lassú tűzön főzzük amíg a hús teljesen megpárolódik.(kb. 1,5 óra). Közben néha megkeverjük, és szükség szerint kevés vizet is öntünk alá. Közben a zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát és a petrezselymet karikákra vágjuk, a húshoz adjuk. Ha megpárolódtak a felkockázott burgonyát is hozzáadjuk és az egészet fdelöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje (kb. 4 liter). Ha felforrt az időközben elkészített csipetkét is hozzáadjuk.készre főzzük. Ha szükséges ekkor még utánaízesíthetjük, tehetünk bele friss paradicsomot, csípős paprikakrémet és ízlés szerint 1 dl. vörösbort is. Lefödve készre főzzük.Tálaljuk forrón, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva. Elkészítési idő: 180 perc A receptet beküldte: varbóc Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |