Tutireceptek.hu fejléc

Francia almatorta sós karamell-mártással recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
1 kg alma,
10 dkg vaj,
20 dkg cukor,
20 dkg finomliszt,
5 dkg porcukor,
10 dkg hideg vaj,
1 tojássárgája,
3-4 evőkanál hideg víz.

A tészta nyújtásához kevés finomliszt.

A sós karamellmártáshoz:
15 dkg barna cukor,
3 dl tejszín,
10 dkg vaj,
1 kávéskanál só.

Elkészítés:
A tésztához összekeverjük a lisztet és a porcukrot egy nagy tálban, majd a kézi reszelő nagy lyukú oldalán hozzáreszeljük a hideg vajat. Utána ujjainkkal addig morzsoljuk a cukros liszt és a kemény vaj elegyét, amíg morzsássá nem áll össze, és ha ez megvan, hozzáadjuk a tojássárgát és a vizet. Gyors mozdulatokkal az egészet összegyúrjuk, és a tésztát folpackba csomagolva min. 30 percre hűtőbe rakjuk, hogy pihenjen.

Az almákat megpucoljuk, vékonyan felszeleteljük, és tortaforma helyett előveszünk egy 24 cm-es teflonserpenyőt. Mérsékelt lángon megolvasztjuk benne a vajat, aztán hozzákeverjük a cukrot, és ha a cukor már megkaramellizálódott, hozzátesszük az almaszeleteket. Egyet keverünk rajtuk, és lefedve kb. 10 perc alatt puhára pároljuk őket.
Megvárjuk, amíg kihűl, és ha úgy kényelmesebb, akkor ezután félretehetjük néhány órára, de hűtőbe ne tegyük, maradjon lefeve a konyhapulton.

Sütéskor előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és a tésztát kivesszük a hűtőből. Ha már kicsit felengedett, enyhén lisztes deszkán 1-2 centivel nagyobbra nyújtjuk, mint amekkora a karamellás almával teli serpenyő átmérője, aztán a nyújtófa segítségével egy darabban átügyeskedjük oda. A széleit szorosan betunkoljuk az almák alá, és a serpenyő nyelét, ha műanyagból van, több rétegnyi alufóliába csomagoljuk.

A francia almatorta 25 perc alatt megsül. Miután kivettük a sütőből, még várunk néhány percet, és amikor az alján lévő karamell kicsit besűrűsödött, határozott mozdulattal kifordítjuk egy tálra.

Tálaláskor sós karamellmártást adunk hozzá. Ez úgy készül, hogy a barna cukrot és a tejszínt kevergetve összefőzzük mérsékelt tűzön egy 24 cm átmérőjű teflonserpenyőben, és amikor a cukor felolvadt, nagy lángon további 8-10 percig forraljuk még. Ezután levesszük a tűzről, és rögtön, amíg még forró, belekeverjük a sót és apróbb kockákra vágva a vajat. Megvárjuk, hogy a só és a vaj teljesen szétolvadjon, aztán megkóstoljuk a mártást: Ha úgy ítéljük meg, hogy mehet bele még egy kis só, akkor hozzátesszük és elkeverjük. Amikor a mártás kihűlt, hűtőbe tesszük, hogy besűrűsödjön.


A receptet beküldte: tinendo


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Francia tárkonyos csirke » Francia pirítós » Dán almatorta » Almatorta túrósan
» Franciás csirke » Francia csirke citromosan » Karamellás almatorta » Francia csokoládétorta
» Almatorta, Lajos Mari féle » Francia likőr » Almatorta fagylalttal » Francia csokitorta*
» Franciakrémes házilag » Francia habos sütemény » Brüsszeli almatorta » Express almatorta


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.