| Almatorta, Lajos Mari féle receptSütemények, édességek Hozzávalók: töltelékhez: 1,5 kg alma 100 g cukor 1 citrom reszelt héja 40+80g dió 2 tasak vaníliás cukor (20 g) 1 kk. őrölt fahéj 1/2 tasak vaníliás pudingpor omlós téztához: 250 g finomliszt 125 g margarin 80 g porcukor 2 tasak vaníliás cukor (20 g) 1 csipet só 1 kk. sütőpor 1 ek. tejföl 1 tojássárgája Elkészítés: Először a tölteléket készítem el, mer hűlnie kell: a meghámozott almákat nagy lyukú reszelőn lereszelem, hozzáadom a cukrot és a citromhéjat, és mérsékelt tűzön, gyakran megkeverve vajpuhára, pépes-krémes állagúra párolom, levét elfőzöm. Az omlós tésztához összedologozom/elmorzsolom a lisztet és a tetejére szórt felkockázott margarint. Hozzáadom a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a sütőport, a tejföllel elkevert tojássárgáját, és összegyúrom. Cipót formálok belőle, fóliába csomagolom, fél órára hűtőszekrénybe teszem. Kikenek vajjal egy 28 cm átmérőjű tortaformát. A sütőt 200 fokra melegítem. 40 g diót darabosra vágok, a másik 80g-ot pedig megdarálom. A kihűlt almapéphez adom a vaníliás cukrot, a fahéjat és a pudingport, és jól elkeverem. A tésztát lisztezett munkalapon kb. 34 cm átmérőjű korongra nyújtom, a formába terítem. A fölösleges tésztát leválasztom. A tésztabélés alját és oldalát villával megszúrkálom. Megszórom a tésztát a daralt dióval, tetejére simítom az almapépet, végül meghintem a darabos dióval. Kb. 45percig sütöm. (ha az alja nem sülne át, amikor a tetejének már szép színe van, akkor alsó fokozatre kapcsolom a sütőt és a tetejére alufóliát borítok. Tálalás előtt vékonyan megszórom fahéjas porcukorral. a receptet a 2006. okt. 11-i Nők Lapjaban talaltam, Lajos Mari receptje Tanácsok: dió helyett lehet mogyoró is hasznalni ill. a daralt dió felét zsemlemorzsával helyettesíteni kinalhatjuk felkeményre felvert, almapálinkával, fahéjjal illatosított tejszinnel is. A receptet beküldte: gkreka Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |