| Fokhagymás fetaki szeletek mogyorós kabátban kirántva salátahajón tálalva receptVegetáriánus ételek Hozzávalók: - 1 doboz fetaki sajt - 5-6 gerezd fokhagyma A panírozáshoz: - 100 gramm sótlan földimogyoró - 30 gramm reszelt parmezán - 2 tojás - 10 dkg liszt - étolaj a kisütéshez (Linom étolajjal szoktam) A salátahajóhoz: - 1 db fejes saláta - 2 "marék" (most másféle "mértékegység" nem jut eszembe)rukola saláta - 4 db paradicsom - 1 szál kígyóuborka A salátaöntethez: - 2 kisebb pohár natúr joghurt - 1 negyed citrom - bazsalikom, só - 1 gerezd fokhagyma Elkészítés: A fetaki sajtot ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és az 5-6 gerezd (attól függően ki mennyire szeretné fokhagymásan) fokhagymanyomóban vagy mozsárban összetört fokhagymával bekenjük a szeletek oldalait és így hűtőbe tesszük akár 1 éjjelre vagy napra. A különleges panírozáshoz ideálisan mozsárban törjük össze a sótlan földimogyorót. Úgy lesz izgalmas a panírozás, ha kisebb és nagyobb darabok is lesznek a mogyoróból. A megtört mogyoróhoz hozzáreszeljük a parmezán sajtot. A fetaki szeleteket a lisztben majd a tojásban is megforgatjuk és végül a sajtos mogyorótörmelékben is. Közepes lángon enyhén barnára sütjük, anélkül, hogy a serpenyőt letakarnánk. Jómagam a saláta külső csúnyább levelei lefejtése után található szebb levelekből 4-et félreteszek "hajónak". A maradék salátát csíkokra vágom és a rukolával, valamint némi olíva olajjal összekeverem. A salátalevélre szépen ráhelyezem a felvágott, ízesített salátát, a paradicsomot karikára, az uborkát 5-6 cm hosszú rudacskákra vágva. A salátaszószt is előző este szoktam elkészíteni, hogy jól összeérjenek benne az ízek. A joghurtba belekeverem az összetört fokhagymát, 2 csipet sót és ízlés szerint némi bazsalikomot, majd egy negyed szelet citromot belecsavarok. A salátahajó "orrára" teszem a frissen kisütött sajtokat. A szósszal mindenki kívánság szerint boríthatja be a salátáját. Tanácsok: Könnyű vacsora 4 főre. A szükséges fokhagymamennyiség attól is függ, hogy honnan származik a fokhagyma, ui. jellemzően a magyar termésű erősebb ízű a Távol-Keletről importáltakhoz képest. Utoljára úgy jártam, hogy 4 boltban sem találtam parmezánt, és a Vásárcsarnokban is csak a 3. tejtermékes pultnál. Ha valaki nem ilyen eltökélt, akkor akár valamilyen finom füstölt keménysajtot vagy pannóniát is reszelhet a mogyoróba, mert azzal is finom. A salátához vehetünk előre elkészített salátamixet is, de éppenséggel az idényzöldségekből is készíthetjük. Jó étvágyat kívánok hozzá Mindenkinek! :) Elkészítési idő: 80 perc A receptet beküldte: kocso.viktoria Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |