| Fahéjas-köményes mór csirke fűszeres mandulával töltött spanyol sült körtével receptHúsételek Hozzávalók: Hozzávalók a csirkéhez: (3-4 személynek) 2 közepes fej hagyma (nálam most éppen lila), finomra aprítva 3 gerezd fokhagyma, finomra aprítva 3-4cm friss, hámozott gyömbér, reszelve 1 ek nádcukor (eeredetileg méz) 2 db nagy csirkemell (azaz 4 db fél, kb 1 kg), filézve, egyben 1-2 ek őrölt római kömény só, bors olívaolaj 2-3 fahéjrúd (én kb 2 db 7 cm hosszú, kövér darabot használtam) kb. 150-200 ml hús alaplé 1 marék korianderzöld, finomra aprítva Fűszeres mandulával töltött spanyol sült körte Hozzávalók: 6 db szép körte 1/4 cup mazsola megmosva, áztatva (opcionális) 1/2 cup kenyérmorzsa 2 gerezd fokhagyma, felaprítva 100g blansírozott mandula 1 kis marék petrezselyem só, bors ¼ cup húslé (vagy kevés olívaolaj) Elkészítés: Csirke elkészítése: A csirkemelleket bedörzsölöm egy-egy bő csipet őrölt köménnyel, sóval, borssal. Kb 3 ek., közepes hőmérsékleten felhevített olajra dobom a fahéjdarabokat, majd ebben pirítom át a húst. Ha minden oldala jól átsült a csirkének, kivesszük a tálból. (kb. 5-7 perc) Öntök a serpenyőbe még egy kevés olajat, és a hagymát, fokhagymát és gyömbért pirítani kezdem. Ha a hagyma kezd megpuhulni, hozzáadom a nádcukrot is. Kb még egy percig pirítom, majd visszateszem a csirkehúst a serpenyőbe, jól átforgatom. Hozzáadom a húslét (először csak 150 ml, ha útközben elfőne, akkor pótoljuk a végén), és fedő alatt, kb. 25-35 perc alatt puhára főzöm (ha túl leves lenne a szósz, utolsó pár percben fedő nélkül) Míg a csirke fő, a körtéket félbe vágom, gyümölcsvájóval kibelezem. A körték kivájt húsát félidőben a húshoz adom. Ha kész a csirke, egy marék finomra aprított korianderrel ízesítem. (ha kell, sózom) Fűszeres mandulával töltött spanyol sült körte Elkészítés: A mandulát megpirítom, majd robotépben finomra darálom. Hozzáadom a fokhagymát is, majd a zsemlemorzsát, legvégén a húslét (vagy olívaolajat), és szükség esetén kevés sót. A finomra vágott petrezselymet (ill az opcionális mazsolát) ebbe a kész masszába keverem bele. A körtéket félbe vágom, kibelezem (a körtehúst a húshoz adom). Serpenyőben vajat olvasztok (közepesen erős fokozat), és a körtéket fejjel lefelé fektetve, pár perc alatt aranyos színűre pirítom. Egy tűzálló tálat kivajazok, ráültetem a körtéket, immáron hassal felfelé, és a mélyedésekbe kanalazom a mandulás tölteléket. A körtekosarakra egy-egy kis darab vajat is ültetek, majd 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt, a körte fajtájának és egyéni ízlésnek megfelelő puhaságúra sütöm (utolsó pár percben a tetejét még pirítom egy picit). A receptet beküldte: mese Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |