| Torta birsalmával receptSütemények, édességek Hozzávalók: 1 kg. birsalma, 50 dkg. kristálycukor, 50 dkg. finom liszt, 10 db tojás, 15 dkg. teavaj, 1 dl. rum, 1 db. citrom, 10 dkg. cukrozott gyümölcs, csipetnyi só, 1 kiskanál fahéj. 10 dkg. habtejszín. Elkészítés: A birsalmát megtisztítjuk, magházait kivágjuk és negyedelve-nyolcadolva felszeleteljük. A citrom héját leszereljük, majd kettévágva a levét kinyomjuk. A citrom héját külön tesszük. A birsszeleteket megszórjuk 30 dkg. cukorral, hozzáadjuk a citromlevet, az őrölt fahéjt, kevés rumot és annyi vizet öntünk rá, hogy az egészet ellepje. Közepes tűzön 15-20 percig főzzük, majd meghűtjük, a levet leszűrjük, lecsöpögtetjük. A tojásokat felverjük, hozzákeverjük a maradék kristálycukrot, hozzáadjuk a citrom lereszelt héját, az időközben megolvasztott vajat, csipetnyi sót és a lisztet.Az egészet alaposan összegyúrjuk és a masszát hűvösebb helyen 30-35 percig pihentetjük, majd ezt követően 2 centiméteres vastagságúra kinyújtjuk.Egy kivajazott tortaformába a tésztát belesimítjuk, majd a birsalma cikkeket szépen elrendezve a tésztára rakjuk.Előmelegített közepes hőfokú sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Ha kissé meghűlt felszeleteljük, meglocsoljuk a maradék rummal, díszítjük tejszín habbal és kínáljuk. Elkészítési idő: 120 perc A receptet beküldte: varbóc Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |