| Égetett mandula és dió receptHozzávalók: 20 dkg egész mandula 20 dkg dióbél 20-30 dkg kristálycukor 2 csomag vaníliás cukor 1 1/4 dl víz ízlés szerint fahéj vagy más fűszer (opcionális) sütőpapír, egy nem teflonos edény Elkészítés: 20 dkg kristálycukrot és 1 csomag vaníliás cukrot a fűszerekkel felforraljuk vízben, majd beledobjuk a mandulát. Folyamatos kevergetés mellett (fakanállal is lehet) először közepesen magas, majd magas fokozaton "főzzük", nagyjából 6-8 percig, amíg először össze nem áll (az egész sötétedik és kicsit ragacsosodik) majd mikor a cukor elkezd - jó időben - habosodni, levesszük a tűzről és sütőpapírra dobjuk a mandulát. Szétválasztjuk őket, hogy ne ragadjanak össze. Az edénybe beledobjuk a diót, a maradék cukrot és a másik csomag vaníliás cukrot, kevés vizet is engedünk még hozzá, ha megkaramellizálódott a cukor (a felolvasztáshoz). és ugyanígy járunk el, mint a mandulánál. Tanácsok: Az eredeti recepthez ez hasonlít, de a művelet, vagyis az égetés addig folytatódhat, ameddig csak el nem fogy az égetni kívánt mandula illetve dió. Ilyenkor mindig egy kicsi kristálycukrot illetve vizet adjunk hozzá, hogy újra felolvadjon a megkeményedett szirup. A sütőpapíron gyorsan megszárad, ha időben vesszük ki, nem előbb, mert akkor folyós marad. Az is lehet, hogy 20 dkg mandulát nem sikerül egyszerre kiszedni, mert közben megszilárdul a cukor. Ennél a receptnél igaz, hogy gyakorlat teszi a mestert, mert nincsenek pontos időkorlátok. Nem muszáj csak karácsonyra mert ez bármikor finom! :) lehet pisztáciával is csinálni, vagy csak diót, vagy csak mandulát - mindegy, ahogy tetszik. A tápértékeknél az egész adagot 10-re osztva számoltam, de szinte kizárt, hogy az egész cukoradag ráragad a magvakra, plusz függ ez a magvaktól is. Kalóriatartalom: 340 kcal Szénhidráttartalom: 26,7 gramm Zsírtartalom: 21,8 gramm A receptet beküldte: tndora Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |