| Coq au vin (Kakas borban) receptHúsételek Hozzávalók: 2 kg szárnyas (egy kakas fele, gyöngytyúk, esetleg csirke) 1 üveg vörösbor (csirkéhez, gyöngytyúkhoz fehér, szamorodni jellegű) 3 cl. konyak 20 dkg húsos szalonna 4 ek. vaj. 2 fej hagyma 2 gerezd fokhagyma 1 csomag fűszernövény (vagy provanszi fűszerkeverék) 20 dkg. apró szemű gomba 2 ek. liszt, vagy 1 ek. kukoricakeményítő, só, bors Elkészítés: Melegítsd elő a sütőt 140 fokra. Darabold fel a kakast, kockázd fel a szalonnát, vágd negyedekbe a hagymát. Forrósítsd fel a vajat egy nagy serpenyőben, majd pirítsd meg rajta a kakasdarabokat minden oldalukon. Közben add hozzá a hagymát, a fokhagymát, a szalonnát, a fűszerkeveréket, a gombát, a sót és a borsot. Kevergesd, amíg a kakas meg nem pirul. Melegítsd meg a konyakot egy kis edényben. Gyújtsd meg, és flambírozd vele a kakast, azaz öntsd rá a lángoló konyakot. Amikor a lángok elalszanak, öntsd hozzá a vörösbort. Fedd be az edényt, forrald fel, majd tedd át a sütőbe. Süsd puhára, ami a kakas korától függően 2-4 óra is lehet. Ha csirkét használtál, akkor fél óra alatt kész van. A receptet beküldte: Ne add fel Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |