| Bolognai töltött burgonya receptEgytálételek Hozzávalók: 8 db közepes burgonya 20 dkg darált sertéshús 1 kávéskanál köménymag 2 db kisebb babérlevél 1 közepes fej vöröshagyma 1-2 gerezd fokhagyma őrölt pirospaprika fehérbors oregano só ízlés szerint kevés cukor 20 dkg hámozott paradicsom (konzerv) vagy friss paradicsom héj nélkül + paradicsomlé diónyi vaj a sütőedény kikenéséhez reszelt trappista sajt 1 tojássárgája napraforgóolaj a darált húshoz Elkészítés: A burgonyákat alapos mosás után héjában megfőzzük. A vízbe tesszük a köménymagot, a babérlevelet és 1 evőkanál sót. Amíg a krumpli fő, addig elkészítjük a darált húst bolognai módon. Kevés olajat öntünk az edénybe, belereszeljük a megtisztított vöröshagymát, áttörjük bele a fokhagymagerezdeket. Kicsit dinszteljük, majd rádobjuk a darált húst. Sózzuk egy kicsit, és addig pirítjuk a húst, amíg a leve elfő. Ekkor beletesszük a feldarabolt hámozott paradicsomokat, a paradicsomlevet, befűszerezzük (bors, pirospaprika, oregano), és egy kis cukorral is megszórjuk. Alaposan összerottyantjuk, ha még úgy ítéljük, sózzuk meg. A krumplit a forrástól számított kb. 20 percig főzzük, leszűrjük, még melegen meghámozzuk, kissé hűlni hagyjuk. A burgonyák aljáról levágunk egy kis darabot, hogy ne billegjenek. Tetejükről pedig levágjuk a kalapkájukat. Belsejüket kivájjuk, megtörjük. A kész bolognai húsba belekeverjük a megtört krumplit, s megtöltjük vele a ladikokat. Kivajazott tűzálló tálba sorakoztatjuk a burgonyacsónakokat, lefedjük alufóliával, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük. Majd levesszük az alufóliát, a kalapkákat megkenjük tojássárgájával, megszórjuk a reszelt sajttal, és pirulásig sütjük még. Petrezselyemmel díszítve azonnal tálaljuk, igazán csak frissen jó. Vegyes idénysalátát vagy ecetes savanyúságot kínálhatunk hozzá. A receptet beküldte: mese Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |