Tutireceptek.hu fejléc

Birsalma-szőlő lekvár recept

Kategória:


Hozzávalók:
1,5 kg sötét szemű szőlő
1 kg előkészített birsalma,
ízlés szerint gyümölcscukor,
kevés nátrium-benzoát

Elkészítés:
A szőlőt megmosom, leszemezem, és időnként megkeverve puhára főzöm.
Ha hűlt egy kicsit, akkor szitán áttöröm, és felfogom a levét abba a fazékba, amiben majd a lekvárt főzöm. (A zömmel magot és héjat tartalmazó masszából még álltában is csöpög ki valamennyi lé. )
Felvágom a megmosott birsalmákat, kivágom a magházukat (meghámozni nem szükséges), majd vékony szeletekre vágom őket, és rakom egyenesen a szőlőlébe.
Felrakom főni. Eleinte lehet lefedve, mint a kompótot (közben elő lehet készíteni az üvegeket). Akkor kell elkezdeni kavargatni, amikor a birsalmák főnek szét, és sűrűsödik. Ha nagyon fanyar, akkor kevés gyümölcscukorral ízesítem. A legvégén hozzákeverem a nátrium-benzoátot.
Az előkészített üvegekbe kanalazom, figyelve arra, hogy ne maradjon levegős. Az üvegeket lezárom, és száraz dunsztban hagyom kihűlni (vagyis egy félreeső helyen bebugyolálom őket egy példbe, hogy szép lassan hűljenek ki).

Tanácsok:
A receptet egy öreg barátnőmtől kaptam, aki évről évre készít ebből a finomságból.


A receptet beküldte: siti


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Lekváros copf » Szederlekvár » Citromlekvár » Currys hagymalekvár
» Lilahagyma lekvár » Pomelolekvár » Szilvalekváros barátfüle » Áfonya lekvár
» Csokis, lekváros kocka » Lekváros Linzer (fenyőfa) » Szilvalekvár sütőben sütve » Szilvalekvár
» Sütőtöklekvár » Áfonyalekváros tortacsoda » Chilis fügelekvár » Narancslekvár


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.