| Bejglitorta receptHozzávalók: 16 szelethez: A tésztához: 2 dkg élesztő 25 ml tej 2 kávéskanál kristálycukor 50 dkg finomliszt 25 dkg Rama sütőmargarin 25 dkg porcukor 3 tojássárgája 2 evőkanál rum 1 evőkanál tejföl fél citrom reszelt héja fél kávéskanál só a tészta nyújtásához: finomliszt a töltelékhez: 30-30 dkg darált dió és mák 30 dkg porcukor 15 dkg mazsola 1 citrom reszelt héja 2-3 csomag vaníliás cukor 50 ml rum kb. 1 dl tej a forma kikenéséhez: 2 dkg Rama sütőmargarin a tészta lekenéséhez: 1 tojás a díszítéshez: 3 evőkanál sárgabaracklekvár 6-6 dkg darált mák és dió Porcukor Elkészítés: 1. A tésztához az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, a kristálycukrot hozzáadjuk. 10 percig pihentetjük, ezalatt felfut. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a porcukrot hozzáadjuk. Ezután a tejes élesztővel, a tojássárgájával, a rummal, a tejföllel, a citromhéjjal, és a sóval összegyúrjuk. Kissé ragacsos marad, de így jó, nem kell bele több liszt. Folpackba csomagolva egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. 2. A diótöltelékhez a diót a fele cukorral, a fele mazsolával, a reszelt citromhéjjal, 1 csomag vaníliás cukorral meg a rummal összegyúrjuk. A máktölteléket ugyanígy készítjük el, a különbség csak annyi, hogy rum helyett forralt, kihűtött tej kerül bele. Mindkettőt letakarjuk, ugyancsak behűtjük. Még finomabb a töltelék, ha a mazsolát a sütés előtt 1-2 napra rumba áztatjuk, így még zamatosabb lesz. Csak annyit vegyünk ki belőle, amennyi a máktöltelékbe kell, a többi a rummal együtt használható a diótöltelékhez. 3. A tésztát öt egyenlő (kb.22 dkg-os) részre osztjuk. Az egyiket jól meglisztezett gyúrólapon 26 cm átmérőjű körre kinyújtjuk. Sütőpapírral kibélelt vagy margarinnal kikent sütőlemezre tesszük, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, közepes hővel (180 fokon, légkeveréses sütőben 165 fokon) kb. 12 perc alatt elősütjük. 4. Egy 26 centi átmérőjű, szétszedhető tortaformát a maradék margarinnal kikenünk. Egy kerekre nyújtott tésztalappal az alját kibéleljük. A máktöltelék felét vizes késsel elsimítjuk rajta. Egy másik tésztát is kinyújtunk a tortaforma méretére, a mákra tesszük. Ezt úgy a legkönnyebb, ha a tésztát felgöngyöljük, a mákra tesszük és kihengergetjük. A diótöltelék felét egyenletesen rámorzsoljuk, és vizes késsel elkenegetjük. A diókrémet is készíthetjük krémesebbre, de rumot már ne tegyünk bele, inkább fél dl tejjel vagy főzőtejszínnel, illetve kb.2 evőkanál sárgabaracklekvárral keverjük össze. Az elősütött tésztakorongot ráfektetjük. A maradék máktölteléket rásimítjuk, egy kerekre nyújtott tésztalapot, ráfektetünk. Erre kerül a dió másik fele, végül az utolsó kerekre nyújtott tésztalap. 5. A tetejét felvert tojással lekenjük, bő fél órán át meleg helyen pihentetjük. Ezután újból lekenjük, villával vagy hústűvel megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, közepes hővel (180 fokon, légkeveréses sütőben 165 fokon ) kb. 45 percen át sütjük. Ha időközben túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük. A formában hagyjuk kihűlni, és csak másnap szeleteljük fel, de előtte még megdíszítjük az oldalát. 6. A tortát a tortakarikából kiemeljük, majd az oldalát lekvárral körbekenjük. Egy alufólia lapra a mákból és a dióból váltakozva, kiskanállal kb. fél cm széles kis csíkokat rakunk egymás mellé. A tortát ügyesen, alul-felül megfogjuk, majd végiggörgetjük a mák-és diócsíkokon, így a lekvárnak köszönhetően szépen ráragadnak. Elkészítési idő: 120 perc A receptet beküldte: babszika Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |