Tutireceptek.hu fejléc

Diós és mákos bejgli. recept

Kategória:


Hozzávalók:
Tészta

* 500 g liszt
* 200 g olvasztott vaj
* 50 g porcukor
* 10 g élesztő
* 150 ml tej
* 1 tojássárga
* 10g só
* 10 g vaníliás cukor
* fél citrom héja
* 1 egész tojás és 2 tojássárga a kenéshez

Forrázott töltelék

* 500 g dió vagy mák (vagy fele-fele)
* 1 citrom héja (a dióhoz)
* fahéj (a mákhoz)
* 1 narancslé + pici szegfűszeg (a mákhoz)
* 260 g cukor
* 20 g vaníliás cukor
* 300 ml víz

Elkészítés:
1. A hideg tej egyik felében elkeverjük a cukrot és az élesztőt, a másikban a vajat, a tojássárgáját, a sót és a citromhéjat.
2. Összegyúrunk mindent a liszttel, gyors mozdulatokkal. Száraz, hűvös helyen pihentetjük a tésztát 15 percig.
3. Ezalatt összeállítjuk a tölteléket: felforraljuk a cukrot a vízzel 1 percig.
4. A diót, a mákot összekeverjük az ízesítőkkel, majd leforrázom a cukorsziruppal. De nem biztos, hogy felveszi az összes szirupot. ha kevés a szirup, és nem áll össze a töltelék, tehetünk hozzá lekvárt vagy mézet.
5. Kihűtjük a tölteléket.
6. A tésztát 4 egyenlő részre vágjuk, és lemérjük hány gramm, mert ugyanennyi súlyú töltelék kell majd hozzá.
7. Kinyújtjuk a tésztát kb 4-5 mm vékonyra. Próbáljuk meg sarkosra, mert akkor lesz szép a kész bejgli.
8. A tölteléket vagy egyenletesen rálapogatjuk a tésztára, vagy 2 zacskó közt kinyújtjuk, és úgy tesszük a tésztára.
9. A 2 rövidebb oldalán ráhajtjuk a tésztát a töltelékre, majd feltekerjük, és kicsit meghengergetjük, hogy szép egyenletes legyen, majd egy picit meglapogatjuk.
10. Tepsibe tesszük, megkenjük a 2 sárgája és 1 egész tojás keverékével, és megvárjuk, amíg teljesen megszárad. Majd megkenjük ismét, és ismét megvárjuk, míg megszárad.
11. Egy villával 4-szer, 5-ször megszurkáljuk, és mehet a sütőbe.
12. Ha kicsit szétnyílik, vagy eldeformálódik, még forrón 2 vágódeszka segítségével segíthetünk rajtuk.

Tanácsok:
Sütési hőfok-190°C


A receptet beküldte: jana48


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Mákos zebratorta » Rakott mákostészta » Mákos kevert » Habos mákos
» Falusi mákos » Mákos Guba Gligi módra » Mákos-szezámos sósrúd » Bögrés mákos
» Habos mákos lepény » Mákos rakott kifli » Bögrés mákos, vagy diós » Mákos-répás metélt
» Finom mákos » Szilvás-mákos piskótatorta » Mákos-meggyes zserbó » Mákos-kókuszos szelet


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.