| Bejgli háziasan receptHozzávalók: A TÉSZTÁHOZ: 3 dkg élesztő 0,5 dl tej 3 kiskanál Koronás Finom kristályszemcséjű minőségi kristálycukor 50-50 dkg finom- és rétesliszt 50 dkg margarin 50 dkg Koronás porcukor 6 tojássárgája 0,5 dl rum 2 evőkanál tejföl 1 citrom reszelt héja 1 csapott evőkanál só A TÉSZTA NYÚJTÁSÁHOZ: kb. 15 dkg finomliszt A TÖLTELÉKEKHEZ: 40-40 dkg darált dió és mák 40 dkg Koronás porcukor 24 dkg mazsola 2-3 citrom reszelt héja 2 csomag vaníliás cukor kb. 1 dl rum 1-1,5 dl tej A TEPSI KIKENÉSÉHEZ: 2-3 dkg vaj és kevés liszt A TÉSZTA LEKENÉSÉHEZ: 4 tojássárgája Elkészítés: 1. A tésztához az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, a kristálycukrot hozzáadjuk. 10 percig pihentetjük ezalatt felfut. A kétféle lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a porcukrot hozzáadjuk. Utána az élesztővel, a tojássárgájával, a rummal, a tejföllel, a citromhéjjal és a sóval összegyúrjuk. Letakarva egy éjszakára a hűtőbe tesszük. A diótöltelékhez a diót a fele cukorral, a fele mazsolával, a reszelt citromhéjjal, 1 csomag vaníliás cukorral és a rummal összegyúrjuk. A máktölteléket ugyanígy készítjük el, a különbség csak annyi hogy rum helyet forralt, kihűtött tej kerül bele. Mindkettőt letakarjuk, ugyancsak behűtjük. (A mazsolát sütés előtt 1-2 napra áztassuk rumba, így még zamatosabb lesz. Csak annyit vegyünk ki belőle, amennyi a máktöltelékbe kell, a többi a rummal együtt használható a diótöltelékhez.) 2. Másnap a tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és meglisztezett gyúrólapon egyenként kb. 3 milliméter vékony, tepsi hosszúságú téglalappá nyújtjuk. Kettőt mák, kettőt pedig dió töltelékkel megkenünk, majd felcsavarjuk és kivajazott kilisztezett tepsibe tesszük. A négy rúd pontosan elfér a nagy tepsiben. 3. 2 tojás sárgájával lekenjük, kb fél órán át pihentetjük, majd újra lekenjük 2 tojás sárgájával. 4. Villával megszúrkáljuk, előmelegített sütőben közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 1 órán át sütjük. Ha időközben túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk. Tanácsok: Ez a mennyiség kb. 50-50 szelethez elegendő. Ha a töltelék keménynek bizonyulna, adjunk még hozzá tejet. Dió helyett nyugodtan használható mogyoró és földimogyoró is. (Tegnap én is földimogyoróból csináltam egy fél adagot (felet, mivel ketten élünk egy háztartásban), mert mákot és diót elég nehéz beszerezni itt, ahol én élek és nagyon finom földimogyoróval.) Eltarthatóság: letakarva hűtőben 2-3 hétig eláll. A kalóriatartalom, amit megadtam, az 2 szelet süti körülbelüli kalóriatartalma. Elkészítési idő: 120 perc Kalóriatartalom: 377 kcal A receptet beküldte: MelisUK Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |