| Rumos-mákos bejgli receptHozzávalók: Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt 25 dkg vaj 4 tojássárgája 2 dkg élesztő 2 dkg porcukor 1,5 dl tej 1 tojás a kenéshez csipet só Hozzávalók a töltelékhez: 20 dkg darált mák 20 dkg porcukor 2 cl rum 1 csomag vaníliás cukor 1 citrom reszelt héja fél dl tej Hozzávalók a mázhoz: 20 dkg porcukor 1 tojásfehérje citromlé Elkészítés: A megcukrozott tejben futtasd fel az élesztőt. A lisztbe morzsold bele a vajat, add hozzá az élesztőt, a porcukrot, a tojássárgákat és a sót. Gyúrd össze a tésztát, majd vedd ketté, és szórd meg némi liszttel a tetejét. Takard le konyharuhával, és hagyd állni fél órát. A töltelékhez a tejet a porcukorral keverd össze, majd forrald fel. A vaníliás cukrot a rummal, a mákkal, a citromhéjjal és a porcukorral keverd össze, majd öntsd rá a cukros tejet. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsd félujjnyi vastagra, és kend meg a töltelékkel. A tésztát tekerd fel, a végeit alaposan hajtogasd be, hogy sütésnél ne folyjon ki a töltelék. A megmaradt tojással kend meg a tetejét. Néhány helyen szúrd meg a tetejét villával, majd előmelegített sütőben süsd készre. Amikor megsült, hagyd kihűlni. A porcukrot a tojásfehérjével és egy kiskanál citromlével keverd össze, majd vond be vele a süti tetejét. Ízlésed szerint mandulával, dióval vagy kandírozott gyümölccsel díszítsd. Tanácsok: Ez egy hagyományos bejglirecept a Vajdaságból. A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |