| Diós-mákos bejgli receptHozzávalók: A tésztához: 500 g liszt 250 g vaj vagy margarin 2 tojás 20 g élesztő 1 ek. porcukor 1-1,5 dl tejföl só a kenéshez 1 tojás Diótöltelék: 200 g darált dió 200 g porcukor 1/2 dl tej kisujjnyi vaníliarúd v. 20 g vaníliás cukor 50 g rumban megáztatott, lecspegtetett mazsola Máktöltelék: 200 g darált mák 200 g porcukor 1 citrom leve és reszelt héja kb. 1/2 dl víz 50 g rumban megáztatott, lecsepegtetett mazsola Elkészítés: A tésztát lehetőleg előző este készítjük el és fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük: a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a meglangyosított tejfölben a cukorral felfuttatott élesztőt, egy csipet sót, a tojásokat; simára kidolgozzuk, cipót formálunk belőle. Másnap átgyúrjuk, 2 részre osztjuk, vékony téglalap alakúra nyújtjuk (4 kisebb rudat is süthetünk belőle). Elkészítjük a tölteléket: a tejet, ill. a vizet felforrósítjuk, feloldjuk benne a cukrot, elkeverjük az egyes töltelékfajtáknál felsorolt hozzávalókkal. Kihűtjük és megkenjük vele a tésztalapokat (a széleken hagyjunk 2-3 cm-t), a hosszabbik oldalán kezdve lazán!! feltekerjük; kivajazott, lisztezett sütőlapra fektetjük, a végeket lenyomkodjuk vagy aláhajtjuk, tetejét megkenyjük tojássárgával. Langyos helyen fél órát pihentetjük amíg a tojássárga megszikkad-, finoman megkenjük, a tojásfehérjével, további fél órát pihentetjük, amíg az is megszikkad; a tekercseket hústűvel megszurkáljuk - különben könnyen szétrepednek! -, előmelegített sütőben, közepes tűznél (180 C) aranybarnára sütjük (30-40 perc). A kétszeri kenéstől szép márványos lesz a teteje; a sütő ajtaját 15-20 percig nem tanácsos kinyitni. A tepsiben hagyjuk kihűlni, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A receptet beküldte: Edis Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |