| Magos kenyér receptKenyerek, péksütemények Hozzávalók: 1 kg liszt 1 kocka élesztő 6 dl víz 1 ek só 2 marék mag (len/szezám/napraforgó) Elkészítés: Az élesztőt beáztatom langyos vízbe (2dl a 6ból), kb.: 10-15 percre. A lisztet egy tálba szórom, beleteszem a magokat és a sót, majd összekeverem. Ezután hozzáadom az élesztős vizet majd elkezdem gyúrni és ahogy áll össze úgy még a szükséges mennyiségű vizet. A tészta inkább legyen kicsit keményebb mint túl lágy, mert akkor szétterül sütés közben. Amikor a tészta összeállt, jó 1 órát pihentetem. Ezután a tálról sütőlapra teszem és tovább pihentetem még kb.: fél órát. Majd a hideg sütőbe teszem, a hőfokot 200 fokra kapcsolom. Így a kenyér még tovább kel a sütő melegedésével. A sütési idő nagyjából 3/4 óra. Ekkor kiveszem, felfordítom és megkopogtatom az alját. Akkor jó, ha kong. :) Tanácsok: A lisztet lehet keverni: 70/30 arányban fehér/teljes kiőrlésű tönköly liszt. 60/10/30 fehér/rozs/ teljes kiőrlésű tönköly liszt. Sokféle variáció létezik! :) A receptet beküldte: eperlevél Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |