| Aszaltszilvás pulykakuglóf receptHúsételek Hozzávalók: 80 dkg pulykamellfilé 30 dkg szeletelt bacon 25 dkg füstölt sajt 3 db tojás 1 púpos evőkanál grill fűszerkeverék (magyaros, flekken, szárnyas stb.) 6 evőkanál tejföl 4 evőkanál liszt 1 kávéskanál só 1 kávéskanál bors 1 nagy csokor petrezselyemzöld 20 dkg aszalt szilva a körethez: 30 dkg rizs 10 dkg mandula 5 dkg vaj Elkészítés: A húst apró kockákra daraboljuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel, jól elkeverjük és félretesszük. A petrezselyemzöldet felaprítjuk, a sajtot lereszeljük. A tojásokat beleütjük egy tálba, hozzáadjuk a tejfölt, a lisztet, a petrezselyemzöldet, nagyjából 15 dkg reszelt sajtot, a sót és a borsot, jól összekeverjük. Belevegyítjük a feldarabolt, fűszerezett pulykahúst is. A sütőt bekapcsoljuk 170 fokra. Egy sütőformát (26 cm-es csatos kuglófforma vagy lehet őzgerincforma is) kibélelünk sütőpapírral, amit egy kicsit nagyobbra szabunk, mint a forma mérete. Egyenletesen kirakjuk baconszeletekkel, úgy, hogy mindkét oldalról majd a masszára lehessen hajtani. A húsos töltelék felét ráöntjük, egyenletesen eloszlatjuk. Kirakjuk az aszalt szilvával, majd a massza másik felét is rásimítjuk. A túllógó baconszeletekkel befedjük, ráhajtjuk a sütőpapírt és a sütőbe toljuk. Fél óra sütés után kivesszük, a tetejét megkenjük 1 evőkanál tejföllel, megszórjuk a maradék sajttal és most már lefedés nélkül sütjük 20-30 percet. Ezután a formából átfordítjuk egy tepsire és addig sütjük (10-15 perc), amíg a másik fele is szép piros színt nem kap. Érdemes legalább fél órán át hűlni hagyni, mert sokkal szebben szeletelhető. A köretnek mandulás rizst vagy majonézes krumplisalátát ajánlok. Mandulás rizs: a rizst szűrőtálban, folyóvízzel alaposan megmossuk, jól lecsepegtetjük. 3 dkg vajon megfuttatjuk, felöntjük a rizs térfogatához képest kétszeres mennyiségű vízzel. Megsózzuk, összeforraljuk, majd lassú tűzön addig főzzük, míg a vizet fel nem szívja. A héjától megtisztított, felszeletelt mandulát a maradék vajon aranysárgára pirítjuk és a rizshez keverjük. Tanácsok: Az ünnepi asztalon nagyon jól mutat, de kihűlve, felszeletelve hidegtálon is igen látványos. A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |