| Almás pite egyszerűbben receptSütemények, édességek Hozzávalók: A tésztához: • 40 dkg liszt • 30 dkg margarin • 6 ek. cukor • 1 cs. sütőpor • 2 tojás • a tetejére 1 tojássárgája pár csepp tejjel és ízlés szerint barnacukor A töltelékhez: • 1 kg alma • fahéj • kb. 3 ek. cukor Elkészítés: A tészta hozzávalóit a megadott sorrendben összegyúrjuk, majd a tésztát két részre osztjuk, folpackba csomagoljuk és hűtőben 1 órát pihentetjük. Az alsó tészta legyen kicsit nagyobb, hogy a széleit a tepsi szélén felhajthassuk (különben, ha a töltelék érintkezik a tepsivel, ráéghet). Kivajazunk-lisztezünk egy közepes méretű tepsit. Sütőpapírból kivágunk két megfelelő nagyságú lapot (a tepsi méretétől függően), megszórjuk liszttel, és éppen akkorára nyújtjuk rajtuk a tésztacipókat, amekkorák a papírlapok. Az egyiket – papírral felfelé - a tepsibe helyezzük, a papírt lehántjuk róla, majd elkenjük rajta az elkészített tölteléket. A tetejére fordítjuk-fektetjük a másik tésztalapot, végül óvatosan erről is lehúzzuk a sütőpapírt, és lenyomkodjuk a tésztaszéleket. Villával megszurkáljuk, a tejes tojássárgájával megkenjük és egyenletesen megszórjuk barnacukorral. Előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük. Töltelék készítése: 1 kg almát meghámozunk, magházát kiszedjük, negyedeljük, majd uborkagyalun legyaluljuk. Ha nagyon lédús, kicsit kinyomkodjuk, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, majd lábasba tesszük és gyakran kevergetve, forrástól számítva kb. 10 percig főzzük. Tanácsok: Nagyon finom, omlós, könnyű a tésztája, érdemes kipróbálni, garantált a siker. Lehet más töltelékekkel is variálni. Ha van szilikon sütőlapunk, azon is nyújthatjuk a tésztát. A töltelék készítése sokkal egyszerűbb így, mint ha lereszelnénk az almát, és legalább olyan finom. Az összeállított tésztát és a tölteléket (külön-külön) eltehetjük mélyhűtőbe. Másnap, hidegen a legjobb! A receptet beküldte: Lilly1 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |