| Zsenge töltött karalábé receptEgytálételek Hozzávalók: 40 dkg darált sertéshús 8 db 7-8 cm átmérőjű karalábé 1 fej vöröshagyma 12 dkg rizs 2 db tojás 2 mk őrölt bors 3 tk só 6 dl tej 3 púpos ek liszt 4 dkg zsír 2 dl tejföl 1 kis csokor petezselyemzöld Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk, apróra felkockázzuk, egy fakanálnyi zsíron megdinszteljük. A rizst hideg vízzel átöblítjük, leszűrjük. A darált húst összekeverjük a rizzsel, a nyers tojásokkal, a dinsztelt hagymával, belekeverjük az őrölt borsot és a sót. A karalábékat meghámozzuk, karalábévájóval kivájjuk úgy, hogy kb 2 mm vastagságú fala maradjon és a tetején kb 4-5 cm átmérőjű nyílás legyen. A karalábéforgácsokat, ha túl nagyok, késsel tovább aprítjuk. A karalábékat megtöltjük a darálthúsos keverékkel, ha marad ki töltelékünk, gombócokat formálunk belőle. Egy nagy lábasba helyezzük a megtöltött karalábékat, közé szórjuk az apró karalábét, felöntjük 6 dl tej és 6 dl víz keverékével, beleszórunk 1.5 teáskanál sót és feltesszük főni. A csupasz gombócokat kicsit később, kb. 15 perc múlva tesszük bele. A petrezselymet felaprítjuk. Amikor a karalábé és a töltelék is megpuhult (kb. 50 perc), szűrőlapáttal kiszedjük egy másik edénybe és a szószt berántjuk. Rántás: a lisztet a zsírral világos zsemleszínűre pirítjuk, felengedjük kb. 3 dl hideg vízzel és berántjuk a szószt. Beleszórjuk a felaprított zöldpetrezselymet, hozzákeverjük a tejfölt, összeforraljuk és beletesszük a töltelékeket. Tanácsok: Csak zsenge, fiatal karalábéból jó, ami még biztosan nem fás. A receptet beküldte: syria Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |