| Vasárnapi meggyes lepény receptSütemények, édességek Hozzávalók: A tésztához: 15 dkg finomliszt, 1 kávéskanál sütőpor, 1 csipet só, 15 dkg puha margarin, 15 dkg cukor, 2-3 csepp színtelen keserűmandula aroma, 1 vaníliarúd kikapargatott belseje, 1 citrom reszelt héja, 3 tojás, 2 evőkanál meggy- vagy cseresznyepálinka. A tetejére: 5 dkg mandula, megpirítva és durvára törve, 3 púpos evőkanál finomliszt, 1 nagy csipet sütőpor, 2 evőkanál cukor, 5 dkg margarin, folyósra olvasztva és kihűtve. A tortaforma előkészítéséhez kevés margarin és finomliszt. Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). Kimargarinozunk, kilisztezünk egy 24 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát és az aljába méretre vágott sütőpapírt illesztünk. Ha friss meggyet használunk, megmossuk, alaposan lecsöpögtetjük és kimagozzuk. Ha mirelitet, felolvasztjuk. A tésztához a lisztet, a sütőport és a sót összekeverjük, magunk mellé készítjük. Ezután a puha margarint, a cukrot, a keserűmandula aromát, a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a reszelt citromhéjat robotgéppel 3 perc alatt összedolgozzuk, majd egyenként beleadjuk a tojásokat és jól elkeverjük őket. Most jöhet a sütőporos liszt, 2-3 részletben hozzávegyítjük a masszához, aztán belekeverjük a meggy- vagy cseresznyepálinkát is. Összeállítjuk a sütemény tetejére kerülő, mandulás morzsát. Ez csak annyi, hogy egy tálba beleszórjuk a durvára tört mandulát, a lisztet, a sütőport és a cukrot, aztán hozzáöntjük az olvadt margarint és az egészet kezünkkel gyorsan összekeverjük-összemorzsoljuk. Úgy néz majd ki, mint a nedves homok. A tortaformába belekanalazzuk a tésztát, elsimítjuk, és egyenletesen megpakoljuk a kimagozott meggyel. Ezután rászórjuk a mandulás morzsát és a süteményt kb. 45 perc alatt megsütjük. Félidőben érdemes ránézni éa ha túlságosan elkezdett pirulni a teteje, alufóliával letakarni. A receptet beküldte: tinendo Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |