| Tönkölylisztes kenyér receptKenyerek, péksütemények Hozzávalók: 40 dkg tönkölybúza liszt/fehér/ 10 dkg teljes őrlésű rozsliszt 10 dkg zabpehelyliszt 2 púpozott evőkanál zabkorpa 3.5 dl víz 4 teáskanál/ csapott/ só 2 teáskanál cukor 1.5 evőkanál étolaj 2 teáskanál porélesztő/dr.Oetker vált be leginkább/ 1/2 citrom leve/ez kb.2 evőkanál/ 1 közepes főtt burgonya a levével együtt szezámmag Elkészítés: A kenyeret kenyérsütő géppel készítem,de sütőben is süthető,zsírozott,lisztezett mély formában,/pl.gyümölcskenyér formában/, mert lágy a tészta. . Egy burgonyát lereszelek almareszelőn,1 kávéskanál sóval,2 dl vízben megfőzök.Hagyom kicsit hűlni. A gép tartályába először a folyadék kerül.A 3.5 dl.mennyiségű vízbe beszámítom a burgonyát a levével is. Ebbe kerül még a maradék só, a cukor,étolaj,citromlé. Beleszórom az összekevert 3 féle lisztet a korpával,de előtte mindenképpen átszitálom.A tetejébe mélyedést csinálok, ebbe szórom az élesztőt,majd liszttel betakargatom. A gépet kissé hosszabb programra állítom. Menü: 3-as Color: Dark Size: 1.5 LB Kb.10 perc után leáll a keveréssel,ekkor nézzük meg az állagát. Ha túl darabosnak tűnne,tegyünk bele egy kis vizet, kb,1 kanálnyit,vagy amennyit szemlátomást igényelne,de ettől lényegesen ne legyen több. Ha túl lágy, akkor pedig ugyanígy lisztet szórjunk rá,kb.1 kanállal. Ismét elkezd dagasztani,a 2.sípszó után meg szoktam szórni alaposan szezámmaggal,ilyenkor szépen megpirul a teteje. A teljes ideje a sütésnek: 3.5 óra. Az előkészítés kb.15-20 perc. Tanácsok: ez a kenyér nagyon sok, és nagyon keserves kísérletezések eredménye. Olyanoknak ajánlom, akik a hagyományos búzára allergiásak, de másfajta kalászosra nem. Ezeket az összetevőket én kombináltam össze,míg végre egy finom,rugalmas, puha állagú,és tetszetős kenyér lett belőle. A receptet beküldte: KANÁRI Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |