| Töltött paprika Lilly módra receptEgytálételek Hozzávalók: 8-10 db tölteni való zöldpaprika 1 kg sovány sertéscomb (más sovány hús is lehet) 1 l 100%-os paradicsomlé 6 ek. liszt ½ bögre rizs 2 közepes fej vöröshagyma olaj 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér néhány szál zellerlevél 2-3 gerezd fokhagyma 1 tojás só cukor bors 3-4 tk. pirospaprika majoranna petrezselyem zöldje Elkészítés: A rizst kevés olajon megpirítjuk, és csak annyi vízzel engedjük fel, amennyi a rizs térfogata volt. Enyhén sózzuk és fedő alatt pároljuk, amíg leve elfő. Mindkét fej vöröshagymát kockákra vágjuk és külön-külön edényben, olajban megdinszteljük. Az egyiket a tűzről lehúzva pirospaprikával ízesítjük, majd félretesszük. A másikra rádobjuk a karikákra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellerlevelet, átpirítjuk, majd meghintjük a liszttel, és azzal is kicsit tovább pirítjuk. A paradicsomlével felengedjük, enyhén sózzuk, forrás után takaréklángon fedő alatt kb. fél óráig pároljuk. Ha nagyon sűrű lenne, időnként kevés vizet önthetünk alá. Közben a húst ledaráljuk, hozzáadjuk a kihűlt rizst és a paprikás hagymát, tojást, sót, borsot, majorannát, apróra vágott fokhagymát, petrezselyem zöldjét ízlés szerint. Jól összegyúrjuk. Ezt a húsmasszát a csutkájuktól megtisztított paprikákba töltjük. Ha maradna még hús, gombócokat formálunk belőle. Az időközben tűzről levett mártást botmixerrel pépesítjük, majd beletesszük a paprikákat/gombócokat. Felforraljuk, majd takaréklángon, fedő alatt, néha óvatosan rázogatva, kb. 1 óra alatt puhára főzzük. Csak a végén teszünk bele ízlés szerint cukrot, és ha szükséges, sót. Sós vízben főtt krumplival és/vagy kenyérrel tálaljuk. Tanácsok: A paprikákat ne töltsük teljesen tele! Nagyon finom, laktató étel. A fenti mennyiséget egy hatalmas lábasban szoktam főzni és több alkalomra elég. Fél adagot is lehet készíteni, olyankor viszont csak egy tojássárgáját teszek a húshoz, nehogy kemény legyen. A receptet beküldte: Lilly1 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |