| Tésztás csirke receptEgytálételek Hozzávalók: - 4 egész csirkemellfilé (olyan közepesek) - egy csomag spagetti tészta (fél kilós) - 6 nagy fej hagyma (tudom...soknak tűnik, de mégiscsak kell) - 4 dl tejföl - olíva olaj, de h más nincs otthon, lehet sima napraforgó olaj is - 3 -4 gerezd fokhagyma (vagy fél marék granulátum) - trappista sajt - só, bors, pirospaprika, majoranna, csipet bazsalikom (ha van otthon friss zöldfűszered, akkor mehet bele bátran sütés előtt apróra vágott metélőhagyma, petrezselyem, és a bazsalikom is lehet friss) Elkészítés: Vágd apróra a hagymát és a fokhagymát, és dobd bele egy lábasba. Persze az olaj ne maradjon ki alóla. Lassú tűzön, fedő alatt párold meg olyan szétmacsolható állagúra. (Tudod, amikor a fakanállal már pépesre tudnád törni, ha akarnád). Ha apró a hagyma, akkor ez kb. 5-10 perc. Épp elég idő arra, hogy a csirkemellet felvágd. A módszer: kiteríted magad elé, és először hosszában félbe, aztán a fél melleket vízszintesen még 2-3 vékony szeletre, ahogy sikerül (ujjakra vigyázni), és az így kapott szeleteket még egyszer félbe. Végül olyan féltenyérnyi érméket fogsz kapni. Mire legyőzöd a csirkét, elkészül a hagyma. Kicsit húzd félre, hogy ne kapja meg a paprikát, mert keserű lesz, és söpörd bele a csirkemell-érméket, és szórj rá 2-3 teáskanál édes fűszerpaprikát. Ha házi paprikád van, akkor ennyi elég is. Ha nincs, akkor szerezz a legközelebbi piac-túrán vagy vidéki rokontól, mert ezek a tasakos téglaporok rettenetesek. Az egész mehet vissza a tűzre. Közben dobj oda egy fazék vizet a tésztának, csipet só bele és egy kis olaj, hogy ne ragadjon össze. A tésztát akkor dobd a vízbe, amikor már lobogva forr, akkor is leginkább összetörve, mert utána a srácok csak szenvedni fognak vele. Főzni kb. addig kell, ameddig a gyártó a csomagolásra írta. Időnként nem árt kettéharapni egyet, hogy tutira menj. Ne főzd szét, mert különben a sütőben biztosan eláztatja a csirke szaftja. A csirke közben fedő alatt rotyog, időnként keverj rajta egyet. Ha már minden oldala fehér, mehet bele a fűszer, persze a zöldek kivételével. Bátran fűszerezhetsz, mivel a tészta úgyis felveszi az ízeket. Miután átkeverted, engedd fel vízzel, nem baj, ha olyan 2-3 ujjnyira ellepi. Ha sok a szaft, majd elforralsz róla még a végén. Kb. 20 perc alatt elkészül a csirke, vékonyra vágtad, nem kell neki több. Közben keress egy nagyobb teflonos tepsit, izzítsd be a sütőt. (Én légkeverős „villanysütő”-ben sütöm, ott 180 fokon kell majd neki kb. 10 perc) A tésztát némi olíva olaj kíséretében borítsd a tepsibe, és szórd meg zöldfűszerekkel. Szedd rá a husidarabokat, hogy nagyjából mindenhová jusson. A szaftot meg vissza a tűzre, és forrald meg a tejföllel addig, míg olyan híg palacsintatészta sűrűségű nem lesz. Ezzel locsold meg a húst, és kanalazhatsz még a tetejére tejfölt, ha hozzám hasonlóan tejtermékmániás vagy. Az egészet szórd meg reszelt sajttal, aztán be a sütőbe, anélkül, hogy lefednéd. Legyen piros a teteje, mert úgy a finom. Ha jó a sütőd, és nem felejtetted el előmelegíteni, még 10 perc sem kell neki. Valami uborkafélét adj hozzá savanyúságnak. Tanácsok: Ha rutinos vagy a konyhában, idő közben simán összedobhatsz mellé egy bazsalikomos –fokhagymás paradicsomleveset pirított kenyérkockákból.. az egyszerűség kedvéért paradicsomsűrítményből vagy a nagyi által eltett üveges paradicsomból, de elég laktató a tészta önmagában is. Elkészítési idő: 60 perc A receptet beküldte: szika Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |