| Teljes kiőrlésű tönköly búza kenyér gépben receptKenyerek, péksütemények Hozzávalók: 300 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt 100 g sima búzaliszt 1/2 kocka élesztő 1 dl langyos víz 1 dl langyos tej 2 teáskanál só 2 teáskanál cukor 70-80g mag mix (én mogyorót, szotyit, lenmagot és szezámmagot szoktam beledobni) 2 evőkanál oliva olaj Elkészítés: Kimérem egy mérő edénybe a langyos vizet, majd hozzámérem a hideg tejet, belemorzsolom az élesztőt és így beleteszem a mikróba egy fél percre, utána simán feloldódik az élesztő egy kis kevergetéssel. Ezt beleöntöm a gép táljába és rámérem a 2 evőkanál oliva olajat. Egy edénybe kimérem a liszteket, rászórom a sót és a cukrot, meg a magvakat, kicsit összekeverem, majd ezt is beleöntöm a gép táljába. Kis adag sütésére állítom, sötét színt állítok be és Normal fokozaton elindítom a sütőt. Mikor kész, kiveszem és vízzel átkenem a héját még melegen, ettől marad puha és nem keményedik be (szárad ki) olyan gyorsan a külseje. Tanácsok: Ha nem lett elég puha, lehet játszani a lisztek arányával. Minél több fehér liszt (sima búzaliszt) van benne, annál jobban meg tud kelni. Elkészítési idő: 180 perc A receptet beküldte: ymola Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |