| Tejszínes, petrezselymes halbelsőségleves receptHalas ételek Hozzávalók: 50 dkg apró hal v. halaprólék v. 2 db halfej 40 dkg haltej 20 dkg halikra 2 db húsleveskocka 1 fej vöröshagyma 1 kávéskanál reszelt póréhagyma 2 gerezd préselt fokhagyma 2 késhegynyi őrölt bors 1 késhegynyi gyömbér 1 késhegynyi szerecsendió 4 evőkanál főtt rizs 1 tojás 1 cs. vagdalt zöldpetrezselyem 2 szál babérlevél 1 db citrom 3 dl főzőtejszín 1 csapott evőkanál finomliszt 1 kávéskanál fűszerkeverék (virgin v. delikát) Elkészítés: Az ikrát és a haltej felét enyhén besózva kisebb darabokra vágjuk. A halaprólékot 2,5 liter vízben a hagymával, babérlevéllel, 1 citromkarikával, 1 késhegynyi őrölt borssal megfőzzük, majd a nagyobb csontok, a citromkarika és babérlevél eltávolítása után az egészet átpasszírozzuk. A haltej másik felét húsdarálón ledaráljuk, hozzáadjuk a rizst, a reszelt póréhagymát, a préselt fokhagymát, 1 késhegynyi őrölt borsot, a fűszerkeveréket, a petrezselyem felét, a gyömbért, a szerecsendiót és összeállítjuk a tojással. (Ha túl híg lenne a massza, kevés lisztet adunk hozzá.) A masszából vizes kézzel dió nagyságú gombócokat formálunk. A lepasszírozott hallét visszatesszük főni a maradék petrezselyemmel, a leveskockákkal, belefőzzük a haltejet, az ikrát, a haltej-gombócokat pár percig főzzük, majd a forró levest rátálaljuk a liszttel elkevert tejszínre. A citromot felkarikázva külön kistányéron adjuk mellé, mert van aki pikánsan szereti. A receptet beküldte: Bártfai Andrea Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |