| Tejkaramella pikáns ízvilágban receptSütemények, édességek Hozzávalók: 2,4 dl tejszín 7,5 dkg vaj 1 teáskanál só 30 dkg cukor 5 dkg méz 0,6 dl víz Elkészítés: A tejszínt, a vajat és a sót összeforraljuk. A tűzről levesszük. Egy vastag falú edényben összeöntjük a cukrot, a mézet és a vizet. Közepes lángon összeolvasztjuk, közben nem szükséges kevergetni, így szépen látjuk a cukor olvadását, karamellizálódását. Várjuk meg, amíg elkezd gyöngyözni a teteje, majd habzani kezd és sötét karamell színt kap. Ha van otthon cukorhőmérőnk, célszerű alkalmazni, kb. 160 fokot kell elérnie a cukornak, akkor megfelelő az állaga. A tűzről ekkor húzzuk le, és óvatosan csurgassuk hozzá a tejszínt, folyamatos kevergetés mellett. Amikor szép simára kevertük, tegyük vissza közepes lángra, és további 12-15 percig főzzük. Ismét elővehetjük a cukorhőmérőt és meggyőződhetünk a hőmérsékletről, 120 fok az ideális, ekkor már a kevegetéshez használt kanál felületén könnyen dermed a karamell, ez jelzi, hogy elkészültünk. Az elkészült tejkaramellát egy 20x20 cm-es, sütőpapírral bélelt magasabb falú tepsibe vagy tálcára öntjük. Hűvös helyre tesszük dermedni, de semmiképp sem hűtőbe vagy fagyasztóba, mert ott nagyon könnyen benedvesedik. Célszerű 1 éjszakát hagyni dermedni, ez idő alatt kidermed, puha, de éles késsel könnyen darabolható állagot kapunk. Celofánba csomagolhatjuk egyenként a karamellkockákat, vagy hurkapálcára szúrva gyerekeknek is készíthetünk nyalókát. A receptet beküldte: mese Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |