| Tejben-vajban főtt csirkemell receptHúsételek Hozzávalók: 50-70 dkg csirkemell só és frissen őrölt bors 8-10 gerezd fokhagyma 2 evőkanál olívaolaj (sima is jó) kb. 3,5 dl tej 5 dkg vaj 1 citrom 1 púpos evőkanál morzsolt zsálya 1 evőkanál étkezési keményítő Elkészítés: 1. A csirkemellet felszeleteljük, majd megsózzuk-megborsozzuk, a fokhagymagerezdeket megpucoljuk, és előkerítünk egy lábost. 2. A kiválasztott lábosban megforrósítjuk az olívaolajat, és pár perc alatt kevergetve aranybarnára pirítjuk rajta a fokhagymát. Ezután szűrőlapáttal kiszedjük, félretesszük őket, a helyükre beköltöztetjük a csirkemellet, és pár perc alatt megpirítjuk őket. 3. A megpirított csirkemellet leöntjük tejjel, hozzádobjuk a vajat, és megnézzük fel ér e a tej a hús feléig. Ha nem akkor kipótoljuk a kellő mennyiséggel. Az ízesítés következik: a citrom héjából krumplihámozóval vékonyan lehántunk 4 db 5 cm hosszú csíkot, amit a pirított fokhagymával meg a zsályával együtt belekeverünk a vajas tejbe. 4. Az ételt erős lángon felforraljuk, félig lefedjük, és mérsékelt tűzön 25 perc alatt halkan, visszafogottan készre rotyogtatjuk. Az csirkemell jól megpuhul, és főzés közben csak annyi a tennivalónk, hogy félidőben megkeverjük a húst, valamint ha elfőne róluk a tej, kipótoljuk. 5. Tálalás előtt átemeljük egy tálra a húst, és megcsináljuk hozzá a szószt. A lábosból kihalásszuk és kidobjuk a citromhéjat, majd a vajas-fokhagymás tejet turmixgéppel összedolgozzuk az étkezési keményítővel, és visszaöntjük az üresen maradt lábosba. Megsózzuk-megborsozzuk, mérsékelt lángon kézi habverővel 1-2 perc alatt sűrűre főzzük, és rálocsoljuk a csirkemellre. Ha gondoljuk, reszelhetünk a tetejére kevés friss citromhéjat is. Tanácsok: Főtt tésztát szoktunk mellé enni, de a rizs vagy krokett sem rossz választás. Elkészítési idő: 60 perc A receptet beküldte: napraforgó4. Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |