| Szilvatorta receptSütemények, édességek Hozzávalók: - 25 dkg liszt, - 13 dkg vaj, - 40 dkg cukor, - 1 csomag vaníliás cukor, - 1 tojás, - 1,2 kg szilva, - 3 dl cseresznyelé, - 1 fahéj, - 1 csomag vaníliás pudingpor, - 60 g étkezési keményítő, - 4 tojásfehérje, - 2 evőkanál citromlé, - 2-3 evőkanál vagdalt pisztácia, - díszítéshez mentalevél Elkészítés: A lisztből, vajból, 50 g cukorból, vaníliás cukorból és a tojásból omlós tésztát készítünk. Fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük. A megmosott szilvát félbevágjuk, kimagozzuk, a 2 dl cseresznyelevet 10 dkg cukorral és a fahéjjal összeforraljuk. Beletesszük a szilvát, és 2-3 percig pároljuk. A pudingport és az étkezési keményítőt 1 dl cseresznyelével simára keverjük, és a szilvához téve még 1 percig főzzük. A fahéjat kiveszszük, a kompótot lehűtjük. A tésztát lisztezett gyúródeszkán kör alakúra – 32 cm átmérőjűre – kinyújtjuk. Kivajazunk, kilisztezünk egy 26 cm átmérőjű tortaformát, és kibéleljük a tésztával. Alját villával megszurkáljuk. Belesimítjuk a kompótot és forró sütőben – 175 fokon – úgy 45 percig sütjük. A tojásfehérjéket a citromlével felverjük, beleszitáljuk a 25 dkg cukrot. Addig verjük, amíg a cukor el nem olvad benne. A tortát kivesszük a sütőből, a kompót tetejére kenjük a tojáshabot, és további 15 percre viszszatesszük a sütőbe. A formában 1 órát hagyjuk hűlni, majd kivéve megszórjuk pisztáciával, és mentalevéllel díszítjük. A receptet beküldte: tinendo Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |